Hrvatski radio

Radio Osijek

Zimska služba Unikoma: Snijeg je stao, spremni smo za nova zahladnjenja

18.01.2017.

11:37

Autor: Radio Osijek/AB/VF

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dežurne službe Unikoma i dalje su na terenu. Djelatnici Unikomove Radne jednice Promet uklanjaju snijeg s prometnica i posipaju ceste solju. Naručeno je novih 200-300 tona soli, doznajemo u Unikomu, jer nas čeka novo zahladnjenje i iznimno niske temperature.

"Tijekom noći i djelatnici Radne jedinica Čistoća čistili su pješačke staze i trgove sukladno Operativnom programu", rekao je u javljanju Leteće ekipe Radio Osijeka voditelj Unikomove zimske službe Mario Mišetić. U tom čišćenju bilo je angažirano desetak vozila i utrošeno je deset tona soli. Djelatnici Cestinga održavali su prohodnost na dijelu državne ceste D2, dionica južna obilaznica i na njoj nije bilo zadržavanja snijega. Općenito snijeg nije stvarao veće probleme u odvijanju dnevnog prometa u gradu i prilaznim cestama grada. Na svom profilu na Facebooku gradonačelnik Ivan Vrkić objasnio je građanima kako zapravo zimska služba treba raditi. “Ono što valja promijeniti odmah u startu jest kriva percepcija većine naših sugrađana. Naime, osnovna zadaća zimske službe nije 'čišćenje snijega', nego održavanje prometnica prohodnima, uzimajući u obzir da je snijeg potpuno prirodna pojava za ovo razdoblje u godini, a ne bauk ili viša sila. No, da i pri ovoj djelatnosti ne robujemo birokraciji, dokazuje i sljedeća činjenica. Naime, Pravilnik o održavanju cesta nadležnog Ministarstva jasno propisuje kako se ceste smatraju prohodnima ako razina snijega na kolniku ne prelazi 10 cm, a u nekim slučajevima i 15 cm. Jeste li ikada vidjeli da su neke od glavnih gradskih ulica, poput Europske avenije, Strossmayerove ili Vukovarske ulice, ostavljene danima pod tolikim snijegom? Niste. Zašto? Zato što smatramo da nismo tu da građanima isporučujemo zakonski minimum te da na njima ispitujemo kako će se u praksi pokazati te naizgled preoštre odredbe”, naveo je u svom komentaru gradonačelnik.

/ u izradi web članka korišten tekst iz GS/ 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.