Hrvatski radio

Radio Osijek

09:46 / 04.01.2016.

Autor: Davor Lončarić

Zimske službe su spremne za novi snijeg

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema prognozama meteorologa danas bi trebale pasti ozbiljnije količine snijega u istočnoj Slavoniji i Baranji. Zimske službe su spremne i već su odradile preventivno posipavanje solju svih važnijih prometnica tako da se promet odvija bez teškoća.

Već su u subotu navečer sve službe osječkog Unikoma izišle na teren i posipale solju i drugim preparatima sve važnije gradske prometnice, izjavio je za HRT direktor Unikoma Davor Vić. Dodao je kako se snijeg očekuje spremno i u pogonu je svih 11 gradskih ralica. U nedjelju je palo tek 3 centimetra snijega koji nije stvorio veće probleme u Osijeku, ali ni u okolici. Temperatura se između nedjelje i ponedjeljka spustila do - 12 Celzijevih stupnjeva, no nij bilo zaleđenih kolnika jer su kvalitetno obavljene pripreme. 

Prema riječima Nikole Ercegovca, voditelja zimske službe i pomoćnika direktora Cestinga, obrađene su i sve važnije županijske i državne ceste o kojima brine Cesting. U pitanju je čak 2.400 kilometara proetnica u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Cesting je u nekoliko navrata tretirao ceste sa 68 ralica tako da su i one spremno dočekale vozače, a u rezervama je još oko 5 tisuća tona soli. Jučer su ceste zalivene mokrom solju, a jutros suhom tvari dok se na opasnim mjestima koristio i kalcijev klorid. Ercegovac je upozorio kako na djelotvornost soli značajno utječe gustoća prometa tako da je osječka južna obilaznica jutros bila gotovo potpuno suha, a na cestama gdje je promet rjeđi mogući su i određeni probelmi. U svakom slučaju, ističe Ercegovac, vozači moraju voditi više računa o ponašanju u prometu i voziti maksimalno oprezno uz korištenje zimske opreme. 

Iako su prognoze najavljivale novih 20-ak centimetara snijega još u nedjelju poslijepodne i navečer, jutros je stanje bilo nepromijenjeno, a nove sniježne oborine očekuju se danas poslijepodne. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.