Hrvatski radio

Radio Osijek

Zimski vašar i Čvarakfest u Karancu

28.11.2015.

14:26

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tradicionalni "Zimski vašar" održan je danas u baranjskom mjestu Karancu, a u sklopu vašara i jedinstveni Čvarakfest. Bio je to neponovljiv gastro doživljaj za sve ljubitelje proizvoda iz „špajza i pušnice".

Unatoč hladnom vremenu i susnježici, u Karanacu je danas bilo vrlo živo. Na sajamskim štandovima mogli su se pronaći mnogobrojni tradicijski seoski i obrtnički proizvodi, a jedini je uvjet da su proizvodi domaći - istaknuo je idejni začetnik ove manifestacije Vladimir Škrobo - Bajo: "Sve je domaće jer naše je pravilo da se na 'vašaru' mogu prodavati samo domaći proizvodi. Imamo kuhane rakije i vina. Domaće kovasice i kulena, vrućih svježih čvaraka, sve je to iz naše Baranje. Baranja je bogata, nema šta nema. Snijeg nam uopće ne smeta. Sad još samo malo glazbe, pa kobasice, pa sarme, pa predvečer koljenice sa hrenom i onda na kraju salenjaci, krofne. I to je najljepše, to je Baranja." - rekao je Bajo!

Kilogram svježih čvaraka prodavao se po cijeni od čak 100 kuna, no unatoč tomu do njih je bilo teško i doći. Sve se razgrabilo, a najčešće se kupovalo po 20 do 30 dekagrama. Zadovoljni su bili i posjetitelji koji su uživali gledajući topljenje čvaraka i kušajući ovu slasnu deliciju.

 

Tradicionalni Zimski vašar i Čvarakfest samo su uvod u ovo predblagdanso vrijeme, jer, kako je napomenuo direktor turističke zajednice Baranja Matej Perkušić, ovo je samo prva manifestacija u sklopu neobičnog programa "Advent u Baranji": "Mi smo Baranjci, da me ne bi netko krivo shvatio, malo divlji. Time dajemo autohtoni pečat Baranji i dokazujemo da se Advent, uz naravno onaj uobičajeni vjerski i kulturni program, može i malo drugačije proslaviti." - rekao je Perkušić.

Program se nastavlja 6. prosinca Božićnim sajmom u Dardi, 13. Božićnim sajmom i Božićnim koncertom u Kneževim Vinogradima, te na kraju 20. prosinca Božićnim sajmom u Belom Manastiru."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.