Hrvatski radio

Radio Osijek

Žitarice su u Hrvatskoj za sada sigurne

20.09.2016.

14:02

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mikotoksina u hrvatskim žitaricama ima vrlo malo i za sada možemo biti sigurni - rezultati su istraživanja koje je u proteklih godinu dana provodio osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet .

Rezultati istraživanja predstavljeni su na današnjem predavanju kojemu je nazočilo 50-ak poljoprivrednih stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva.

Od lipnja prošle godine osječki je Prehrambeno-tehnološki fakultet provodio istraživanje "Pojavnost mikotoksina u hrvatskim žitaricama CroMycoScreen" o pojavnosti mikotoksina u žitaricama, a analizirani su uzorci iz cijele Hravtske. Rezultate analize zatražila je Europska agencija za sigurnost hrane, a istraživanje je financirano iz EU fondova. Mikotoksini na žitaricam zapravo su sekundarni produktim plijesni, a kako je napomenula stručna suradnica na projektu Lidija Brodar, neki od njih vrlo su opasni: "Postoje razni učinci na ljudski organizam, ali i na životinje. Problem nastaje jer se neki od njih nakupljaju u organizmu i ne mogu se izlučiti. Neki od najopasnijih mikotoksina djeluju i kancerogeno", rekla je Lidija Brodar. 

Ipak, rezultati istraživanja govore kako se mikotoksini u hrvatskim žitaricama ne nalaze u velikim količinama, mogu se čak i smanjiti, a zbog klimatskih je promjena stanje potrebno stalno pratiti, napomenuo je voditelj projekta Bojan Šarkanj: "Sve mikotoksine koje smo tražili, pronašli smo u vrlo niskim koncentracijama tako da nema mjesta panici. Ono što možemo napraviti kako bi se smanjila koncentracija mikotoksina u žitaricama je smanjiti stres biljke izazvan sušom ili kukcima koji ju jedu. Naravno da se to čini navodnjavanjem ili tretiranjem pesticidima", rekao je Šarkanj i dodao kako su se ovim istraživanjem stvorili odlični preduvjeti za otvaranje baze podataka u Republici Hrvatskoj u svrhu praćenja utjecaja klimatskih promjena na pojavnost mikotoksina na žitaricama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.