Hrvatski radio

Radio Osijek

„Živa knjižnica” o mirnoj reintegraciji

01.02.2023.

19:47

Autor: Željko Kovačević

Natalija Havelka,Bojan Lalić,Katarina Kruhonja,Goran Božičević,Gordana Stojanović,Veselinka Kastratović

Natalija Havelka,Bojan Lalić,Katarina Kruhonja,Goran Božičević,Gordana Stojanović,Veselinka Kastratović

Foto: Željko Kovačević / HRT

U povodu 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, u osječkom GISKU, organizirao je razgovor osječkih srednjoškolaca s mirovnim aktivistima, živim svjedocima i sudionicima procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja pod nazivom „Živa knjižnica”.

U povodu 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek u prostoru Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, organizirao je razgovor osječkih srednjoškolaca s mirovnim aktivistima, živim svjedocima i sudionicima procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja pod nazivom „Živa knjižnica”. 
Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja najuspješnija je mirovnom misijom UN-a ikada. Mir i povratak prognanika na područje Istočne Slavonije ostvareno je zajedničkim zalaganjem pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, lokalnog srpskog stanovništva i snagama UNTAES-a pod zapovjedništvom američkog generala Jacquea Kleina, ističu mirovni aktivisti.
„To je bilo teško i izazovno vrijeme, kako za stanovništvo koje je tamo ostalo, tako i za prognanike, ali i za mirovne aktiviste koji su aktivno bili uključeni u proces mirne reintegracije. Vrlo malo mladih zna što je mirna reintegracija, a još manje, što nam je taj proces donio, stoga su iznimno vrijedni ovakvi skupovi, gdje mladima, živi svjedoci vremena govore o tome kako se i što događalo.”, rekla je Natalija Havelka, izvršna direktorica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava. 
U izložbenoj auli, u prizemlju Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, može se pogledati izložba plakata i popratne građe pod nazivom "Koraci do mira", koju potpisuju Gradska knjižnica Vukovar, Gradskim muzej Vukovar, Hrvatski dom, Srpski kulturni centar Vukovar, Europskim dom Vukovar i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.