Hrvatski radio

Radio Osijek

Živim život bez nasilja

04.12.2017.

14:18

Autor: HRT/Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Županji se održava preventivno-edukativni program koji promiče nenasilje i toleranciju "Živim život bez nasilja". Pod motom "In memoriam Miroslav Tunjić - da se više nikada ne ponovi" obilježava se i godišnjica smrti 17-godišnjeg mladića, pretučenog na smrt.

Preventivno-edukativni program u kinu "Mladost" u Županji, obuhvaća i dodjelu nagrada za promicanje nenasilja tzv. "promotorima nenasilja". Marija Goati Matijević  iz Službe prevencije Ravnateljstva Policije rekla je da je cilj akcije kod mladih pobuditi emocije kako bi osjetili kako je nekoga izgubiti. Na taj način se osviještava i što treba napraviti ako dožive ili uoče nasilje. Ove godine titulu "promotora nenasilja" dobiva osam učenika srednjih i osnovnih škola. "To znači da su ih prijatelji prepoznali kao osobe koje poštuju i vole kulturu dijaloga. Znaju razgovarati i spriječiti nasilje i znaju pomoći da se to to ne dogodi", istaknula je Goati.  
Nagrade su primili osnovnoškolci Josip Matanović iz Bošnjaka, Maja Miličević iz Osnovne škole Ivana Kozarca iz Županje, Nina Matanović i Petar Babić iz OŠ Mate Lovraka, također iz Županje, Marinela Đipić iz Gradišta te Stella Kovačević iz Štitara. Nagrađeni su i srednjoškolci Borna Stjepić iz županjske Gimnazije i Arian Milišić iz Obrtničko-industrijske škole iz Županje.
Brat i sestra Miroslava Tunjića rekli su da iznimno emotivno proživljavaju ovu akciju, ali i da im je drago da se projekt nastavlja. „Vidimo da nasilje opada. Drago nam je da naš brat i ostale žrtve nasilja nisu zaboravljeni. Drago nam je da mladi sve više radi na sprečavanju međuvršnjačkog nasilja i da smo ih ovim projektom naučili kako“, rekla je Andreja Tunjić
Prije sedam godina, dvojica napadača pretukla su tada 17-godišnjeg Miroslava Tunjića iz Županje jer im se navodno nije svidjela njegova frizura.  Ostavili su ga da leži na cesti. Nesretnog mladića pregazio je automobil te je umro nekoliko sati poslije u vinkovačkoj bolnici. Na ponovljenom suđenju za premlaćivanje 17-godišnjaka na Županijskome sudu u Vukovaru u studenome 2012. na četiri godine i 11 mjeseci zatvora osuđen je 20-godišnji Antun Matković, a 22-godišnji Goran Ević osuđen je na četiri godine i osam mjeseci. Time je poništena nepravomoćna presuda vukovarskog suda kojom je Matković osuđen na pet i pol godina zatvora, a Ević na pet godina i četiri mjeseca. Suđenje je na početak vratio Vrhovni sud zbog proceduralnih pogrešaka počinjenih tijekom sudskog procesa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.