Hrvatski radio

Radio Osijek

Živimo u multipolarnom svijetu

30.03.2023.

20:43

Autor: Željko Kovačević

Mirjana Rakić

Mirjana Rakić

Foto: Željko Kovačević / HRT

Jedanaesti ciklus Otvorenog četvrtka, dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA, Filozofskog fakulteta u Osijeku, donio je susret s novinarkom Mirjanom Rakić, naslovljeno "Suvremeno novinarstvo i međunarodna politika". Razgovor s gošćom vodio je Luka Pejić.

„Živimo u multipolarnom svijetu u kojem je Kina sve jača. Vodeći se krilaticom 5 godina vama, a 500 nama Kinezi su primjerice u Šangaju svim najpoznatijim tehnološkim divovima dali da bez ikakvih poreza, još krajem 90-ih godina, investiraju u svoja sjedišta, u tom kineskom gradu. Kinezi su već onda znali da će prijenosom tehnologije brzo sustići, a u nekim procesima i prestići najbolje u svijetu, što se i događa”, rekla je Mirjana Rakić koja je početkom 80-ih prvo radila za gradsku rubriku.


„To mi je dobrodošlo jer sam naučila u gomili pristiglih informacija izdvojiti najvažnije što je temelj dobrog novinarstva.”, rekla je Rakić koja je u dva navrata razgovarala s Margaret Tacher, ali i diktatorima poput Moamara Gaddafija.

„Gaddafi je bio veliki glumac, nikada nije dao da mu se snima desna strana lica, iako bi se kladila i dan danas, da mu je lice simetrično. To je tip koji je nosio hrpu šminke na sebi, bojao se svog naroda živeći u naselju s dvostrukim visokim zidovima, primajući goste u svom šatoru.”, rekla je Rakić


O današnjem je novinarstvu rekla da ima otvorene brojne kanale s kojima se može služiti, no da je u moru informacija prosječnom korisniku teško izabrati relevantnu informaciju.
„Sve je manje istraživačkog novinarstva, koje je skupo, jer zahtjeva dugotrajan rad na jednoj temi, stoga se uvijek divim kolegicama i kolegama koji se bave tim dijelom novinarstva. Osim čuvanja tog načina izvješćivanja javnosti, važno je očuvati i javni servis kao mjesto gdje se treba njegovati objektivno, analitičko novinarstvo, a je li tome tako, prosudite sami.”, rekla je Rakić  

Galerija
Mirjana Rakić, Luka Pejić, Foto: Željko Kovačević/HRT
Gostovanje Mirjane Rakić na FFOS-u, Foto: Željko Kovačević/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.