Hrvatski radio

Radio Osijek

"Život bez nasilja" u povodu Međunarodnog dana žena

07.03.2019.

19:42

Autor: Marija Petrinović

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena i u sklopu Nacionalnog preventivnog programa "Živim život bez nasilja", u Poetry Caffeu Magis u Osijeku održan je glazbeno-scenski program. Broj slučajeva nasilja u obitelji 2018.godine smanjen je za desetak posto u odnosu na godinu ranije.

Policijski službenik za prevenciju iz Odjela prevencije PU osječko-baranjske  Robert Škorvaga u izjavi novinarima istaknuo je kako je broj slučajeva nasilja lani smanjen za desetak posto. "U 2017.godini na području naše županije evidentirano je 758 slučajeva nasilja u obitelji. Prema podacima za 2018., takvih je slučajeva bilo 686, što je desetak posto manje" - naveo je Škorvaga.

"Možda to sad ne zvuči nešto puno, ali riječ je o značajnom statističkom smanjenju. Kad pogledate da se i jedno pojedinačno nasilje u obitelji dogodi, to je veliki problem za naše društvo. Moramo svi zajedno raditi na prevenciji, da bude što manje toga, kako bismo spriječili takve slučajeve" - rekao je i upozorio na važnu ulogu medija.

"U okviru nacionalne akcije prevencije Živim život bez nasilja nastojimo uključiti nevladine udruge i sve zainteresirane za problem nasilja u obitelji, kako bismo javnost upozorili da to nije nečiji tuđi problem, nego se tiče svih i nalazi se oko nas. Nasilje u obitelji prisutno je u svim socijalnim skupinama - nije presudna dob, zanimanje ili stupanj obrazovanja, često se pripisuje socio-ekonomskim razlozima, a u najvećem broju slučajeva potiče ga alkohol. Kako bi se to promijenilo, Policijska uprava osječko-baranjska provodi brojne aktivnosti u sklopu nacionalnog preventivnog projekta, u kojemu mlade ljude i djecu u osnovnim i srednjim školama, kao i njihove roditelje, na području cijele županije uči kako prepoznati nasilje i kako na njega reagirati", istaknuo je Robert Škorvaga.

Program "Jer žena zna" organizirali su Policijska uprava osječko-baranjska i udruga Lega grad.  U Poetry caffe Magis u Osijeku u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ - glazbeno scenski nastupi uoči Međunarodnog dana žena osmu godinu zaredom okupili su brojne osječke umjetnike. Odazvali su se glumci, glazbenici i pjesnici - Karla Forjan, Bubnjarski bend „RitmOS“, Luka Vranješ na klaviru, Nikola Čeme na gitari, Antonija Pintarić i Vjekoslav Milings jazz izvedbama, te članovi Društva pjesnika Antun Ivanošić iz Osijeka -  Zorislav Vidaković i prijatelji. Ove godine pridružila se i udruga žena 'Romsko srce' iz Jagodnjaka. Nastupila je Nadica Balog, jedina Romkinja iz Hrvatske koja je izdala svoj nosač zvuka.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.