Hrvatski radio

Radio Osijek

"Život na Gradskom vrtu" kroz oči Tomislava Buljubašića

23.05.2023.

20:52

Autor: Krunoslav Inhof

Promocija knjige "Život na Gradskom vrtu"

Promocija knjige "Život na Gradskom vrtu"

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Knjiga "Život na Gradskom vrtu" autora Tomislava Buljubašića, kako kaže podnaslov, osobna je povijest NK Osijeka i stadiona u Gradskom vrtu. Autor se kronološki kroz 30-ak poglavlja, uz brojne fotografije, tablice, grafike kao i vremenske crte, iz navijačkog kuta osvrnuo na bogatu povijest Kluba u kontekstu Gradskog vrta.

Galerija
Promocija knjige "Život na Gradskom vrtu", Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
Promocija knjige "Život na Gradskom vrtu", Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekPromocija knjige "Život na Gradskom vrtu", Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Podsjećanje je to i na nezaboravne generacije igrača i trenera koji su obilježili povijest NK Osijeka, a naravno i na mnoge navijačke priče i trenutke za pamćenje. Knjiga ima 278 stranica i sadrži 500-tinjak fotografija koje su potkrijepljene tekstovima. Autor donosi podsjećanja na stadione, generacije igrača i trenera još od 1916. godine i Nogometnog kluba Slavije, preko Proletera, Slavonije i NK Osijeka uz fokus na Gradski vrt: "Tu su fotografije prvog stadiona uz Dravu koji je prije 2. Svjetskog rata pohodilo preko 3.000 ljudi, zatim iza 2. Svjetskog rata i do 10.000 ljudi, a zatim selidba na takozvanu "Potkovu" i na kraju na Gradski vrt", rekao je Buljubašić i dodao kako je knjiga nastajala oko 3 godine. Povijesni dio donosi zahvaljujući osječkom Arhivu, Muzeju Slavonije, te Gradskoj čitaonici u kojoj se nalazi svaki broj Glasa Slavonije, a događanja sa samog Gradskog vrta pokrijepljuje vlastitim sjećanjima: "Prije izlaska knjige morao sam knjigu pročitati nekoliko puta i događalo mi se da mi kod određenih dijelova krene suza iz oka. Nadam se da ću i kod čitatelja izazvati slične emocije jer priču koju donosim, posebice dio s Gradskog vrta, donosim kroz oči navijača i prepričavam trenutke koje svi ljubitelji ovoga kluba zasigurno pamte", rekao je Buljubašić i dodao da se po cijeni od 36 eura knjiga može kupiti na predstojećem Panonskom festivalu knjige u Osijeku, a nakon toga u web shopu i budućem fun shopu NK Osijeka na Pampasu.


Promocijom knjige "Život na Gradskom vrtu" NK Osijek je počeo program aktivnosti u pripremi posljednje utakmice ove sezone, koju će Bijelo-plavi u subotu 27. svibnja od 19 sati odigrati s Rijekom na domaćem terenu i tako se emotivno oprostiti od stadiona na kojem je proveo dugi niz godina.

Galerija
Tomislav Buljubašić, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
Promocija knjige "Život na Gradskom vrtu", Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekPromocija knjige "Život na Gradskom vrtu", Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekPromocija knjige "Život na Gradskom vrtu", Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Tomislav Buljubašić o knjizi "Život na Gradskom vrtu"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.