Hrvatski radio

Radio Osijek

Zlatko Pinjuh: "Postupanje DORH-a i policije je po političkom nalogu"

10.10.2019.

13:40

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Načelnik općine Čeminac Zlatko Pinjuh izrazio je žaljenje što su USKOK, DORH i policija iskorišteni na temelju anonimnih prijava koji u pretrazi nisu izuzeli nikakvu dokumentaciju koja govori nasuprot tome, a još veći i poražavajući podatak je da se pretraga obavljala bez njegove nazočnosti.

Rješenjem Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku o provođenju istrage, moji sinovi Ivan i Marko, predsjednik Općinskog vijeća Čeminca Mario Kralj ija. načelnik Općine Zlatko Pinjuh, osumnjičeni smo za nanošenje štete općinskom proračunu od najmanje 63.390 kuna. Do donošenja toga Rješenja o tome slučaju nisam smio javno govoriti zbog tajnosti istrage i sve informacije o tomu dolazile su od USKOK-a, PU i ODO-a. Otprije nekoliko dana, nakon isteka roka od 60 dana od početka akcije, predmet istrage je utvrđen i ne može se proširivati bez otvaranja nove istrage. Stoga smatramo da je vrijeme javnosti predočiti sve dokaze koji ne samo što nas oslobađaju krivnje nego i ukazuju na politički karakter ovoga slučaja i zloporabu USKOK-a, DORH-a i policije u političke svrhe.

Kako se USKOK angažira tek za teža kaznena djela, a granice od koje ona počinju u financijskom smislu postavljena je na više od 60.000 kuna, točke o kojima je otvorena istraga nasilno su konstruirane kako bi vrijednost tobožnjih kaznenih djela njima obuhvaćenih prešla tu granicu, čime bi se opravdalo angažiranje USKOK-a i slučaj dobio veći medijski odjek. Da iza ovoga gustoga ,,dima" nema ni malo vatre" razvidno je iz sljedećega:
Osumnjičen sam za nanošenje štete Općini u iznosu od 46.000 kuna odobravanjem subvencija na kredite mojim sinovima za kupovinu nekretnina.
Ivan i Marko Pinjuh stekli su pravo na te subvencije jer su, poput ostalih 15 korisnika s područja općine ispunjavali sve uvjete propisane odlukom Općinskog vijeća za dodjelu subvencija. Odlukom je propisano da traženi uvjeti moraju biti ispunjeni u trenutku podnošenja zahtjeva za odobrenjem subvencije i oni su ih u tome trenutku ispunjavali. Za pravno tumačenje te odluke nadležno je isključivo Općinsko vijeće, a ne Državno odvjetništvo ili neko drugo tijelo. Za pravnu valjanost odluka općinskih skupština nadležan je Ured državne uprave OBŽ i on nije imao primjedbe na tu odluku OV-a Čeminca.
ODO me tereti da sam Općinu oštetio za 3.170 kuna, plativši iz općinskoga proračuna Roža transportu iz Suze prijevoz osobnog automobila moga sina Marka. Da su policijski istražitelji posjetili Roža transport, utvrdili bi da se to nikada nije dogodilo. Nisu izuzeli niti dokumentaciju koja opovrgava navode iz kaznene prijave i tek su sljedećeg dana, na moj poziv, došli po dokumentaciju. Ta je tvrtka, naime, prevozila za Općinu Čeminac metalne stupove iz Okučana, donaciju HAC-a nogometnom klubu Čeminac. Usprkos novim saznanjima, istraga je i u tome dijelu nastavljena.
Prema istražnom rješenju. Općinu sam oštetio za 2.250 kuna naloživši kupnju guma za privatni automobil Marka Pinjuha, inače općinskoga komunalnog redara.
Marko i ja bili smo 2017. godine na službenom putu za Okučane njegovim automobilom, koji je Općina koristila u službene svrhe jer nije imala vlastito putničko vozilo. lzlazeći na autocestu naletjeli smo na metalni predmet koji nam je rasjekao gumu. Kod vulkanizera su nam sugerirali da zbog sigurnosti zamijenimo sve četiri gurne jer su na vozilu bile neprikladne zimske gume što sam prihvatio.
Savjetujući se s financijskim stručnjacima uočili smo kako u naknadi za korištenje privatnog vozila od dvije kune po kilometru nije riješeno saniranje eventualne štete koja bi na vozilu nastala pri korištenju u službene svrhe. Stoga sam naložio da se gume pohrane u skladište komunalnog pogona, gdje su i danas te će biti iskorištene za službeno vozilo Općine Čeminac koje smo kasnije kupili. Dakle, Općini Čeminac nije počinjena nikakva šteta niti je Marku Pinjuhu omogućena ikakva nepripadna korist jer je njegov automobil još neko vrijeme bio na raspolaganju Općini. Policijski istražitelji niti u ovom slučaju nisu utvrđivati cjelovitu istinu.
Istražitelji navode da sam oštetio Općinu za 15.000 kuna jer sam Mariju Kralju omogućio subvenciju za opremu doma mladih bračnih parova na koju nije imao pravo.Prema odluci OV-a, pomoć za adaptaciju doma do 15.000 kuna imaju mlade obitelji. To se odnosi na mlađe od 40 godina starosti, što je uvjet koji Mario Kralj i njegova supruga ispunjavaju te su imali pravo na općinsku pomoć.
Tereti me se i za štetu Općini u visini od 1.400 kuna jer sam ivanu Pinjuhu omogućio naknadu troškova prijevoza na fakultet, što je OV odlučilo dodijeliti svim studentima.
Odlukom OV-a svi srednjoškolci imaju pravo na naknadu troškova javnog prijevoza u cijelosti, a studenti do 40 posto, neovisno o javnom prijevozniku. Ivan Pinjuh studira u Zagrebu i pravo na djelomičnu naknadu troškova prijevoza ostvario je uredno dostavljajući potrebnu dokumentaciju. ODO tumači odluku OV-a tako da se ona odnosi samo na troškove prijevoza unutar OBŽ te Ivanu Pinjuhu osporava pravo na naknadu, a njezinu isplatu tumači kao zloporabu položaja i ovlasti načelnika Općine. No, u ovome je slučaju također jedino relevantno tumačenje Općinskog vijeća koje primjenu odluke zemljopisno ne ograničava pa hiti u ovome slučaju ne vidimo nezakonitost. Policijski istražitelji niti u ovoj točki nisu izuzeii cjelovitu dokumentaciju kako bi donijeli pravilnu procjenu.
Zaključno, tereti me se za korištenje općinske kreditne kartice pri kupnji cipela za moga sina Marka Pinjuha.
Budući da je on komunalni redar koji podliježe obvezi nošenja zaštitne odjeće i obuće, a dobavljač obuće nije mu mogao osigurati zaštitnu obuću primjerene veličine, kupio ju je u slobodnoj prodaji općinskom kreditnom karticom i time zadovoljio našu zakonsku obvezu.
Naposljetku, upad i pretraga općinske uprave i naših obiteljskih domova organizirani su bez moje nazočnosti, u vrijeme boravka na godišnjem odmoru na jadranskoj obali. S obzirom na to da sam ključna osoba ove istrage, držim kako bi bilo korektnije i za istragu korisnije da su me nadležne službe pozvale da nazočim pretrazi, kako bih im olakšao posao i pomogao u prikupljanju dokaznog materijala. Da su namjeravali utvrditi istinu, do otvaranja istrage ne bi niti došlo jer bi se iz raspoložive dokumentacije i materijalnih dokaza uvjerili kako su navodi iz anonimnih prijava protiv mene, mojih sinova i predsjednika OV-a neutemeljeni te ne bi niti otvarali istragu na temelju netočnih navoda iz prijave i manjkavo prikupljene dokumentacije. Zbog načina na koji su postupali, zaključujem kako im utvrđivanje istine i nije bio cilj.
Sve ukazuje na to da je do postupanja došlo po političkom nalogu s ciljem obračuna s nepoželjnim općinskim načelnikom kojega je župan Ivan Anušić više puta javno optužio za opstrukciju vrijednih projekata u Baranji koje je zagovarao, a koji zbog toga nisu provedeni. Zloupotrijebljeni su USKOK i policija kako bi se javno oblatilo mene osobno, moje sinove i Marija Kralja. Idućeg dana na telefonskoj sjednici ŽO HDZ-a raspušten je OO HDZ-a Čeminac na čijem sam čelu bio, razriješen je školski odbor OŠ. i imenovan novi bez obrazloženja. Zbog višestruko većih šteta na taj se način nije postupalo prema istaknutim članovima HDZ-a dok se nije dokazala njihova odgovornost. Na kraju, tko će odgovarati za nepotrebno pokretanje pravosudnog aparata i stvaranje ogromnih troškova na teret državnoga proračuna te štete za građane Općine Čeminac koji su duže vrijeme uskraćeni za javne usluge što im općinska uprava nije mogla pružati zbog opstrukcija pravosudnog aparata?
Zato i ovim putem javno zahtijevam odustanak od kaznene prijave ili žurno podizanje optužnice i pokretanje sudskog postupka kako bi što prije istina izišla na vidjelo, a žiteljima Općine Čeminac omogućio normalan život, rekao je i u pisanom obliku novinarima uručio načelnik općine Čeminac Zlatko Pinjuh.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.