Hrvatski radio

Radio Osijek

Zlatna repa najboljim proizvođačima šećerne repe

16.02.2017.

16:31

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tvornice šećera Viro iz Virovitice i Sladorana iz Županje dodijelile su priznanja ratarima koji su ostvarili najbolji prinos šećera u 2016. godini .

Zbog nestabilnosti svjetskog tržišta šećera te pada otkupnih cijena mnogi su proizvođači proteklih godina odustali od te proizvodnje. No prošla je godina bila iznimna, kada je riječ o postignutom prinosu, digestiji te količini dobivenog šećera po hektaru.  Od 1. listopada ove godine ukidaju se kvote za šećer, cijena se polako stabilizira, a predsjednik Uprave Sladorane u Županji Željko Zadro, u suradnji s novim francuskim partnerom najavljuje i proboj na nova tržišta.  Sve to razlozi zbog kojih zanimanje za sjetvu kraljice poljoprivrednih kultura–šećerne repe ponovno raste. 

"2016. godina ostat će zapamćena po nikad manje hektara pod repom i nikad boljem urodu. Današnji dobitnici "Zlatne repe" imaju nekih četrnaest, petnaest tona šećera po hektaru, što je respektabilan rezultat čak i za francuske i njemačke proizvođače. Ova je godina pokazala da u Hrvatskoj repa može imati vrhunske rezultate, uspjeli smo u borbi s cerkosporom i ljudi koji su ostali s nama zaista su izvrsni proizvođači, one ne samo da imaju najbolje rezultate kod šećerne repe, već i kod drugih kultura. Ove se godine očekuje za trećinu više hektara, nego što prošle - nekih 20 000 hektara". Ako urodi budu kao lani, zadovoljit ćemo domaće potrebe. Cijena se oporavila u odnosu na 2014. godinu kad je zaista bio potop. Imali smo cijene od 380 eura, koja ne može pokriti troškove proizvodnje. Iako trenutačna cijena od 580 eura nije na razine one u 2013. godini ipak zadovoljava, jer mi još uvijek možemo plaćati najveću cijenu šećerne repe u Europi, isplaćivati najveće prosječne plaće u Slavoniji i nastaviti s daljnjim ulaganjima i poboljšanjima, kako u tvornicama, tako i u polju", rekao je među ostali Zadro.    

Sladorana je najboljim kooperatima i poslovnim partnerima dodijelila osam Zlatnih repa. Priznanje za najboljeg proizvođača šećerne repe u 2016. godini u kategoriji preko 500 ha dobila je tvrtka PIK Vinkovci, dok je tvrtka VUPIK d.d. dobila priznanje za najboljeg proizvođača repe u kategoriji od 200 do 500 ha. Za najboljeg proizvođača šećerne repe u kategoriji od 100 do 200 ha priznanje je dobila tvrtka Arator d.o.o. iz Lovasa, a najbolji proizvođač repe u kategoriji od 50 do 100 ha je tvrtka Meretine d.o.o. PZ Ćelije Zlatnu je repu osvojila u kategoriji od 20 do 50 ha, a u kategoriji od 10 do 20 ha dobitnica je Slavica Crnković. Najbolji proizvođač repe u kategoriji do 10 ha je Pero Palijan iz Tovarnika. Priznanje za uspješnu poslovnu suradnju dobila je PU "Urod".

Za 2016. godinu Viro tvornica šećera dodijelila je sedam priznanja. Zlatnu repu za najboljeg proizvođača u kategoriji preko 1000 ha dobila je tvrtka Belje. Fermopromet d.o.o. najbolji je proizvođač repe u kategoriji od 200 do 500 ha. Poljoprivredno-stočarsko-voćarska zadruga Agrovladislavci najbolja je u kategoriji od 20 do 50 ha, a Gradimir Simić iz Karanca u kategoriji od 10 do 20 ha. OPG Marije Vranar dobitnik je Zlatne repe u kategoriji proizvođača s najvećom digestijom, dok je priznanje za dugogodišnju uspješnu poslovnu suradnju dodijeljeno Sandoru Kovaczu i Gaboru Ridegu iz Mađarske.    

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.