Hrvatski radio

Radio Osijek

Zlatna repa za najbolje proizvođače šećerne repe

12.03.2020.

15:10

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Predstavnici Hrvatske industrije šećera d.d. uručili su danas u Čepinu priznanja proizvođačima šećerne repe koji su ostvarili najbolji prinos bijelog šećera i najbolju digestiju - njih dvadesetsedmero.

Zbog zasićenja svjetskog tržišta šećerom  i pada otkupne cijene u protekle tri godine brojni su ratari odustali od te proizvodnje te je resorno ministarstvo prošle godine uvelo dodatne potpore za proizvođače.  Kako je industrija šećera strateška proizvodnja Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede potiče proizvođače dodatnim potporama, istaknuo je pomoćnik ministrice Krunoslav Karalić: "Riječ je o dvadeset milijuna godišnje, odnosno trogodišnjem programu i ukupnom iznosu od 60 milijuna kuna namijenjenim proizvođačima s maksimalnim iznosom potpore od 2 500,00 kuna po hektaru". Najavio je i izmjene programa potpora koji će omogućiti i onima koji dosada nisu bili u programu da ga koriste u iduće dvije godine." Uz izravna plaćanja i proizvodno vezanu potporu, ukupna potpora za repu iznosi 5 i pol do 6 tisuća kuna po hektaru". Proizvodnja šećerne repe u Hrvatskoj prepolovljena je te se pretpostavlja da će se repom ove godine zasijati oko 11 000 hektara. Nakon ulaska u Europsku uniju uvedene su kvote, a kad su 2017. godine ukinute, došlo je do hiperprodukcije šećera na svjetskoj razini. Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera d.d. Željko Zadro kaže: "Za naše bi tri tvornice bila idealna proizvodnja od 30 000 hektara. Nekada, prije ulaska u Europsku uniju Hrvatska je imala upravo toliko - od 28 do 30 tisuća hektara. Danas je Hrvatska na 11 tisuća hektara, a kooperanti iz Mađarske će s nekih 120 tisuća tona popraviti tu bilancu". No, hrvatski se proizvođači trude i nadaju boljim danima. "Drago nam je da smo dobili Zlatnu repu i zahvaljujem se uime nagrađenih, ali i svih ostalih proizvođača kojih je ostalo jako malo. Volim sve ljude koji su u Osijeku i Županji vezani za domaću industriju šećera, njih tristotinjak  i želim da to opstane". Istaknuo je to jedan od dobitnika Zlatne repe Miroslav Knežević iz Agro-Tovarnika, čija je tvrtka u prošloj godini repu zasijala na 700 ha.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.