Hrvatski radio

Radio Osijek

13:34 / 08.06.2017.

Autor: Neven Knežević

Zlatne kune ponovno u rukama najboljih

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najuspješnijim tvrtkama već tradicionalno Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek dodijelila je priznanje "Zlatna kuna" kao potvrdu gospodarskog napretka s posebnom orijentiranošću na izvoz

Zlatna kuna ponovno se našla u rukama najboljih i najuspješnijih tvrtki u Osječko - baranjskoj županiji. Pozdravljajući dobitnike i goste predsjednik Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Zoran Kovačević istaknuo je da je ovo treća godina u kojoj gospodarstvo u Županiji bilježi rast ukupnog prihoda koje je ove godine raslo 11% i premašilo 24 milijarde kuna robne razmjene. Kovačević je posebno istaknuo rast izvoza, te napomenuo da je jedan od najvažnijih kriterija za dodjelu priznanja "Zlatna kuna" upravo orijentiranost izvozu. Nagrađene tvrtke naime izvoze u prosjeku 80% svoje proizvodnje. Kao što je uobičajeno priznanja "Zlatna kuna" dodjeljena je u nekoliko kategorija. "Zlatnu kunu" u kategoriji malih tvrtki dobila je tvrtka "Inchoo" d.o.o. Osijek za izradu web aplikacija, marketing i dizajn koja ima 50 zaposlenih. Do sada je "Inchoo" radila na 450 projekata s više od 150 klijenata iz 45 zemalja. "Zlatnu kunu" u kategoriji srednjih tvrtki dobila je tvrtka "Kanaan" d.o.o. iz Donjeg Miholjca, jedini domaći proizvođač čipsa i ostalih snack proizvoda u Hrvatskoj. Veliki dio njihovih proizvoda namijenjen je izvozu, tako da je po zaposlenom u prošloj godini izvezno proizvoda u vrijednosti pola milijuna kuna. Belišćanski "DS Smith Belišće Croatia" d.o.o. dobio je "Zlatnu kunu" u kategoriji velikih tvrtki. Proizvode papir i kartonsku ambalažu, te upošljavaju 420 zaposlenika. U prošloj godini zabilježili su rast prihoda i dobiti od 32%, a izvoz je porastao dvostruko. Po prvi puta ove godine dodijeljena je i plaketa "Kristalna kuna" trgovačkom društvu koje je tri godine za redom dobilu plaketu "Zlatna kuna". To je uspjelo belišćanskoj tvrtki "Harburg-Freudenberger Belišće" d.o.o koja proizvodi strojeve za proizvodnju automobilskih guma, te je jedna od najvećih u svijetu. Od početnih 150 radnika, tvrtka danas zapošljava 680 ljudi, rekao je direktor Zoran Uranjek, te napomenuo da se svake godine u razvoj i proširenje proizvodnje ulaže nekoliko milijuna eura. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.