Hrvatski radio

Radio Osijek

Zlatne žice Slavonije- predstavljen program

09.06.2023.

01:20

Autor: HRT/Radio Osijek

.

.

Foto: . / .

Bogat i raznolik program trodnevne manifestacije „Zlatne žice Slavonije“ od 1. do 3. rujna i ove će godine u Požegu privući brojne goste i posjetitelje. Nakon što su sredinom svibnja predstavljena imena izvođača večeri novih tamburaških pjesama, detaljniji program najavljen je na konferenciji za medije.

Gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, predsjednik Organizacijskog odbora, naglasio je kako su se i ove godine trudili organizirati Festival koji će ispuniti očekivanja. "I ove godine smo se trudili organizirati Festival na način da se ispune očekivanja naših građana, ali isto tako i brojne publike iz Hrvatske i inozemstva. Medijima zahvaljujem što o festivalu Zlatne žice Slavonije pišu afirmativno i rade na njegovoj promociji", rekao je gradonačelnik  Glavić.

U petak 1. rujna, prvog dana festivala, nakon tradicionalne svečane povorke gradom i otvorenja, uslijedit će nastupi folklornih skupina, o čemu je više rekao Nikola Kramar, voditelj folklornih programa.

"Nakon otvorenja Festivala te velikog šokačkog kola na Trgu Svetog Trojstva, uslijedit će nastupi lokalnih KUD-ova i izbor za Najgizdaviju Šokicu. Prošle godine za zemlju partnera imali smo Ukrajinu, a ove godine to je u folklornom pogledu Češka. U višednevni posjet dolazi Folklorni ansambl iz Plzeňa, koji će predstaviti svoju tradicijsku kulturu, što je povezano s češkom manjinom u požeškom kraju. Također će u petak u večernjem programu nastupiti eminentni folklorni ansambli iz Hrvatske, ove godine iz Splita, Zagreba i Đakova", rekao je Nikola Kramar.

Umjetnički direktor festivala Saša Botički najavio je tamburaški i koncertni program.

"U petak 1. rujna nakon, nastupa folklornih skupina, održat će se koncert Tamburaškog sastava Ravnica pod nazivom Naših prvih 30 godina, kojima su gosti Vlatka Kopić Tena, Mia Dimšić, Željko Witowsky i Željko Barba. Subotu 2. rujna započinjemo s Retrospektivom pjesama Zlatne žice Slavonije, na kojoj će nastupiti eminentna imena u svijetu tamburaške glazbe, u pratnji tamburaškog orkestra pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, a snimat će ju Hrvatska televizija. Novost je ove godine druga pozornica smještena nasuprot glavne. Na njoj će nakon Retrospektive koncert održati Indira i Slavonia band, a zatim na glavnoj pozornici nastupaju Džentlmeni i Lidija Bačić Lille. U sklopu nastupa održat će se i njihov međusobni tamburaški Soundclash", najavio je Saša Botički.

Treće večeri, u nedjelju 3. rujna, bit će predstavljeno 20 novih tamburaških pjesama. Popis izvođača možete pogledati OVDJE. Hrvatska radiotelevizija će izravno prenositi večer novih tamburaških pjesama u svom programu.

Osim na Trgu Svetog Trojstva, grad će festivalskih dana živjeti i na drugim lokacijama. Što nas očekuje od popratnih aktivnosti najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović – Svoboda.

"I ove godine nas po 27. put očekuje jedna od najprepoznatljivijih i najatraktivnijih manifestacija – Požeška Fišijada, u petak 1. rujna u Parku pokraj Orljave. Pripremili smo i dječji glazbeni program kroz natjecanje pod nazivom Zlatni mikrofon u subotu prijepodne, a najbolje izvedbe će biti predstavljene u nedjelju na glavnoj pozornici uoči početka festivala novih tamburaških pjesama", najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

Tijekom sva tri festivalska dana održat će se i Festivalski sajam na kojemu će svoje proizvode predstaviti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, te svi oni koji u Požegi i Slavoniji doprinose autentičnosti ovoga kraja. Podsjetila je i na projekt Uredimo svoju Požegu, uređenje izloga tijekom festivalskih dana, koji je također u planu za ovu godinu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.