Hrvatski radio

Radio Osijek

Zlatne žice Slavonije raspjevale Požegu

01.09.2019.

11:13

Autor: Radio Osijek

foto Aurea fest Požega

foto Aurea fest Požega

Foto: - / -

Temelj i okosnica Aurea Festa oduvijek su bile Zlatne žice Slavonije, najstariji i najveći tamburaški festival koji je sinoć održan u Požegi. Na 50. obljetnicu festivala večeras je retrospektiva pod nazivom Pjevat će Slavonija, uz izravan prijenos na HRT-u.

Generacije tamburaša u proteklih pola stoljeća stasale su i stvorile ime upravo u Požegi, a i danas su Zlatne žice Slavonije prekretnica u mnogim karijerama. Stoga ne čudi da su svoje nove pjesme u Požegi sinoć predstavili tamburaški doajeni Boris Ćiro Gašparac, Stjepan Jeršek Štef, Slavonske lole, Šima Jovanovac, Viktorija Kulišić Đenka te mnoga druga velika tamburaška imena. Po završetku Zlatnih žica Slavonije samostalni koncert održale su Slavonske lole. Tijekom festivalske večeri dodijeljena je nagrada Radio Osijeka za najljepši tekst za pjesme izvedene prošle godine. Radio Osijek dodjeljuje ovu nagradu 26 godina, a ove godine osvojio ju je Mario Vestić, autor teksta pjesme "Odlazim" koju su na Zlatnim žicama Slavonije 2018. izveli Najbolji hrvatski tamburaši. 

Vrhunac ovogodišnjeg Aurea Festa, a vjerujemo i jedna od najljepših večeri ikad održanih na požeškom festivalu, bit će Retrospektiva pod nazivom Pjevat će Slavonija. U nedjelju 1. rujna uz izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji, Drugom programu Hrvatskog radija i Radio Osijeku bit će izvedene najveće uspješnice od 1969. godine i prvog Muzičkog festivala Slavonija do današnjih dana. Nije bilo jednostavno odabrati pjesme, no ove koje će čuti i vidjeti cijela Hrvatska, znaju svi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.