Hrvatski radio

Radio Osijek

21:51 / 22.10.2021.

Autor: Željko Kovačević

"Zmajevi koji ne lete" o "osvježivačima zraka"

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

U sklopu programa „Ctrl Alt" namijenjenog mlađoj publici, u petak je u osječkom HNK-u premijerno izvedena predstava u produkciji koprivničkog kazališta Oberon i osječkog kazališta. Riječ je o predstavi "Zmajevi koji ne lete".

Predstava nastala prema istoimenom romanu Ivane Šojat, u dramatizaciji i režiji Damira Mađarića, a koja obrađuje mučnu temu mladenačke ovisnosti takozvanim „osvježivačima", bila je i dio sinoćnjeg programa Policijske uprave osječko-baranjske i osječkog HNK, pod nazivom "Prevencija spaja", nakon kojeg je održan i okrugli stol.
Realizaciju predstave “Zmajevi koji ne lete” podržava Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Služba prevencije Ravnateljstva policije.

„Stalno se nameće to da roditelji trebaju, što i čine, ugađati svojoj djeci kako bi ih ona voljela, a djeca naprosto vrište za potrebom da im se stavi neka ograda, da ih se usmjeri, pomogne. Općenito dijete koje ima zdrav odnos s roditeljima, bez tabu tema, i ne dolazi u napast. Ono pita, a roditelji odgovaraju. S druge strane imamo puno disfunkcionalnih obitelji. Više no što bi očekivali. Iz takvih se obitelji šalje poruka da se vikom ili batinama nešto da riješiti, no u konačnici tako odgojena djeca i sama postaju nasilnici. Slažem se da i mi odrasli živimo u okruženju onoga na čega često padamo, a ne bismo trebali”, poručila je autorica „Zmajeva koji ne lete” Ivana Šojat
Osim književnice Šojat, na okruglom stolu „Izazovi prevencije zlouporabe droga” sudjelovao je i Ivan Pakšić, načelnik sektora policije, PU osječko-baranjske, koji je rekao kako su takozvani „osvježivači zraka” od 2019 godine stavljeni izvan optjecaja.
„Pandemija je uglavnom zatvorila trgovine u kojima se pod raznim nazivima provlačila sintetska droga. Prekinuti su i brojni opskrbni lanci, no popuštenjem pandemije te se droge s nešto izmjenjenim supstancama i pod drugim nazivima mogu ponovo naći u prodaji na što će policija znati odgovoriti”, rekao je načelnik Pakšić dodajući kako nema lakih i teških droga nego naprosto nedozvoljenih opijata.
„Vi možete imati i lijekove koji su nabavljeni bez ili čak i sa receptom koji se zloupotrebljavaju. Policiji nije problem prepoznati prijestup u okvirima zakona, no društvo bi u cjelini trebalo više pažnje pridavati preventivi. Maloljetnici koji konzumiraju alkohol također se na neki način drogiraju i opet policija zna postupak, no najbolje je da do njega ni ne dođe, stoga ovakve poruke, poput predstave „Zmajevi koji ne lete” mladima, ali i roditeljima mogu otvoriti oči”, poručio je Ivan Pakšić, načelnik sektora policije, PU osječko-baranjske.
Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge za borbu protiv ovisnosti ”Ne-ovisnost” roditeljima djece koja su ušla u pakao ovisnosti poručio je da ne gube nadu, da je problem rješiv, no dugotrajan.
„Kažem im da je to maraton, a ne sprint i da njihovo dijete nije samo malo ovisno jer to ne postoji, jer kao što je rekao pokojni psihijatar Robert Torre, ne možeš biti malo ovisan, ili si ovisan ili nisi. I treba stalno ponavljati kako su sve psihoaktivne stvari opasne za mlade organizme. Nedavno smo dobili istraživanje koje dokazuje da je 13 % veća mogućnost da mlađe osobe koje koriste marihuanu kasnije obole od psihičkih bolesti”, zaključio je Mišetić.

https://hnk-osijek.hr/show/zmajevi-koji-ne-lete-ctrl-alt-hnk-2/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.