Hrvatski radio

Radio Osijek

"Znam što jedem"

07.11.2022.

16:06

Autor: Radio Osijek

Hrana

Hrana

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Kakva je perspektiva domaće proizvodnje i koje su nužne mjere kako bi ona bila svjetlija - bila je tema skupa u Osijeku pod nazivom „Znam što jedem". Na njemu su se okupili domaći i inozemni stručnjaci, predstavnici resornog ministarstva, eurozastupnici i saborski zastupnici. 

Kratki lanci opskrbe i proizvodnja zdrave hrane - imperativ su današnjega vremena u kojem poljoprivrednici moraju moći pristojno živjeti od svojega rada smatra eurozastupnik Ladislav Ilčić. Napominje kako kod provedbe zelenog plana koji postavlja visoke standarde pred proizvođače, isti kriterij treba biti primijenjen i kod uvoza hrane iz trećih zemalja. U protivnom će - kaže - prihod europskih farmera padati, a uvoz će rasti, što znači da ćemo u konačnici jesti lošiju, manje zdravu hranu iz trećih zemalja, a da će usput naša poljoprivredna proizvodnja propasti. To je ono što ne možemo dopustiti". Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Franc Bogovič kaže kako su u novom financijskom planu Europske unije osigurana velika sredstva za poljoprivredu. No nema pravog razvoja agrara bez povezanosti sa ostalim sektorima. "...da se stvarno stvori sinergija i da da to bude jedan holistički pristup. Samo ćemo na takav način očuvati selo. Ako mislimo da ga može spasiti samo ministar poljoprivrede - onda mislimo pogrešno". Energija i hrana strateški su resursi u kojima Hrvatska ne stoji dobro, podsjetila je saborska zastupnica Vesna Vučemilović. Navela je primjer INE koja je u mađarskim rukama te Fortenove koja je pod jurisdikcijom Nizozemske. Ne plovimo dobrim smjerom jer je unatoč velikom novcu koji za poljoprivredu dolazi iz Europske unije i utrostručen je od ulaska Hrvatske u EU, naša proizvodnja u padu."Očigledno nešto ne radimo dobro i vrijeme je da se te strategije koje jako lijepo izgledaju na papiru konačno počnu i implementirati i provoditi". Razina depopulacije, prirodnog pada, iseljavanja i pražnjenja ruralnih prostora naša su realnost te demografski koncept mora biti uključen u sve koncepcije pa tako i u poljoprivrednu. „Ovu problematiku moramo staviti u ključnu stratešku nacionalnu problematiku!" Zaključio je to demograf Stjepan Šterc.


Hrana

Hrana

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.