Hrvatski radio

Radio Osijek

Znanstveni kolokvij na temu ekologije

19.11.2015.

16:43

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Znanstveni kolokvij na temu ekologije, a u prigodi objavljivanja enciklike pape Franje „Laudato si“ održan je na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku s ciljem da znanstvenoj i široj društvenoj javnosti predstavi poglede na aktualne teme iz društvenoga i crkvenog života.

Izražavajući radost što je Poljoprivredni fakultet ugostio teološku misao i veliku encikliku pape Franje „Laudato si“, okupljene je pozdravio dekan KBF-a u Đakovu Ivica Raguž. „I vidje Bog da je dobro“, poznate riječi iz Knjige postanka pokreću cjelokupnu Europsku zapadnu povijest i na neki način omogućuju i samu poljoprivredu, odnosno samu poljoprivrednu znanost. Riječi pokazuju kako se Bog raduje stvorenju. Kad usporedimo ostale religije, onda možemo reći da je kršćanstvo donijelo nevjerojatnu, zadivljujuću Božju radost prema stvorenju, onda i prema zemlji. Ova biblijska misao povezuje ova dva fakulteta. Samo onaj koji se raduje zemlji, tko zadivljujuće pristupa zemlji može ljubiti zemlju, za nju se brinuti da donosi roda, da čovjek bude biće koje voli zemlju. Isto tako i znanstvenici na Poljoprivrednom fakultetu mogu biti veliki znanstvenici ako s radošću pristupaju zemlji, nju izučavaju i njoj se raduju, rekao je dekan KBF-a u Đakovu Ivica Raguž te svima zaželio  plodan kolokvij.
Uime Poljoprivrednog fakulteta okupljene je pozdravio prodekan za znanost Zvonko Antunović.
O temeljnim socijalno-etičkim naglascima enciklike Laudato si’ govorio je doc. dr. sc. Stjepan Radić, o temi “Teologija zemlje: biblijska sidrišta ekološkog nauka u enciklici Laudato si’”,  mr. sc. Đurica Pardon, “Kultura tehnokracije i ekološka kriza. Teološko-socijalna analiza suvremenog antropocentrizma u svjetlu enciklike Laudato si’ pape Franje”, tema je o kojoj je govorio izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, “Bioraznolikost u enciklici Laudato si’” tema je red. prof. dr. sc. Valerija Vrčeka, a o temi „Poljoprivreda – dionik kauzalnosti klimatskih promjena“ govorio je red. prof. dr. sc. Danijel Jug.
Kolokvij su organizirali Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu i Poljoprivredni fakultet u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.