Hrvatski radio

Radio Osijek

Znanstveni skup "Od Strossmayera do danas - demografska slika Hrvatske"

13.05.2022.

12:37

Autor: Radio Osijek

Skup o demografskoj slici Hrvatske

Skup o demografskoj slici Hrvatske

Foto: HRT / Radio Osijek

Znanstveni skup „Od Strossmayera do danas – demografska slika Hrvatske” održan je u Auli Sveučilišta u Osijeku u organizaciji osječkoga i đakovačkog Zavoda za znanstveni rad HAZU-a. Okupio je predavače iz različitih znanstvenih područja koji su se, uz osvrt na Strossmayerovo vrijeme, u svjetlu rezultata popisa stanovništva ponajprije bavili aktualnim demografskim stanjem i trendovima te mjerama koje bi mogle potaknuti demografski oporavak.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti od svoga osnutka 1861. godine do danas vodi brigu o demografiji, istaknula je voditeljica i upraviteljica Zavoda HAZU-a u Osijeku, akademkinja Vlasta Piližota. „S obzirom na to da je pogotovo Slavonija i Baranja, odnosno istočna Hrvatska u postotku izgubila najviše stanovnika, nadamo se da će preporuke s ovoga skupa i građa koju ćemo kasnije objaviti poslužiti onima koji donose političke odluke da se poduzme i više nego što se inače poduzima”, rekla je Piližota.

Među predavačima je bio demograf, akademik Anđelko Akrap koji je istaknuo kako će se, zbog pada broja stanovnika, hrvatsko društvo suočiti s problemom manjeg priljeva ljudi u obrazovni sustav i na tržište rada te velikim problemima u mirovinskom i zdravstvenom sustavu. Ustvrdio je da je, uvjetno rečeno, stanovništvo „demografski bolesno”, što treba liječiti nizom mjera. „To su, primjerice, u velikim gradovima mjere kojima će se rješavati stambena problematika i omogućiti socijalna sigurnost ljudima koji se odlučuju na potomstvo, a u manje razvijenim dijelovima Hrvatske potrebna je politika poreznog rasterećivanja i privlačenja investicija”, rekao je Akrap. Istaknuo je kako Hrvatska treba oblikovati dugoročnu populacijsku politiku, neovisno o nositeljima političke vlasti.

Predavanje „Biskup Strossmayer i obitelj – pastoralna i demografska problematika unutar poslanica i okružnica” održao je doktor Drago Iličić, o demografskom stanju i trendovima u općinama i gradovima u Hrvatskoj govorio je profesor doktor Nenad Pokos, a profesor doktor Pero Aračić održao je predavanje „Strossmayerovo nadahnuće za društveno i crkveno djelovanje za demografski oporavak Hrvatske danas, sutra”.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.