Hrvatski radio

Radio Osijek

Znanstveno - stručni kolokvij "Filozofija na periferiji"

16.11.2017.

12:45

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Filozofija je danas na periferiji i to dvoznačno. U sistemu znanosti ona je na neki način postavljena periferno , a s druge strane Osijek je taj koji stoji na neki način na periferiji u Hrvatskoj, rekao je Marijan Krivak.

Ovim smo kolokvijem željeli da se filozofija uzima živo", rekao je izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Osijeku Marijan Krivak. Čini se da ovaj sveučilišni i znanstveni sustav filozofiju pokušava, na neki način, umrtviti i upravo smo željeli o tome progovoriti na ovom kolokviju.
Dobro u filozofiji na što se treba ukazati jest mišljenje jer je ono u ovoj informacijsko – komunikacijskoj eri kad smo okruženi mobitelima koji nas odvraćaju od tog mišljenja ponovni pokušaj da pomislimo i promislimo gdje smo sada i ovdje, da afirmiramo ono što se zove mišljenje kao takvo, a i filozofija je na periferiji na neki način pozvana da afirmira to mišljenje kao takvo, smatra profesor Krivak.
Uz ugledne profesore na kolokviju sudjeluju bivši studenti, doktoranti. Među njima je Mislav Uzunić, doktorant na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Ističe da ga je filozofija privukla još u srednjoj školi zato što si je postavio neka pitanja za koja je, nakon istraživanja, shvatio da na njih pokušava odgovoriti filozofija. Nakon potrage za tim pitanjima nije se razočarao, upisao je studij ali je shvatio da treba biti skromniji u smislu da je samo potraga za pitanjima sjajna avantura koja se zove ljudski život. Da odgovora na ta pitanja nema naučio je kroz rad da je sama potraga nešto što nema konkluzivnih odgovora i svaki onaj koji kaže da ih ima da ga se treba gledati sa sumnjom, naglasio je Mislav Uzunić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.