Hrvatski radio

Radio Osijek

Znanstveno-stručni simpozij o razvoju gospodarstva istočne Hrvatske

30.05.2019.

15:29

Autor: Radio Osijek/mp

foto: OBŽ

foto: OBŽ

Foto: - / -

U organizaciji Ekonomskog fakulteta u Osijeku je otvoren 8. Međunarodni znanstveni simpozij "Gospodarstvo istočne Hrvatske - vizija i razvoj", čiji su suorganizatori Univerzitet u Tuzli, Ekonomski fakultet u Tuzli, HAZU Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku i Ekonomski fakultet u Ljubljani.

Uvodno predavanje održao je prof. dr. sc. Vlado Dimovski s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, a sudionike skupa na svečanom otvaranju pozdravili su dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Boris Crnković, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić.

Na dvodnevnome simpoziju sudjeluje 240 znanstvenika i stručnjaka koji se bave razvojem gospodarstva i društva, i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Slovačke, Mađarske, Poljske, Irske i Bugarske. Riječ je uglavnom o mladim znanstvenicima i stručnjacima koji će kroz 104 rada razvrstanih u 13 tematskih područja iznijeti svoja viđenja razvoja gospodarstva s primjerima iz prakse, ali i teoretskim postavkama temeljenim na znanstvenim istraživanjima i dobivenim rezultatima.

Na otvorenju skupa župan Ivan Anušić se, između ostalog, osvrnuo na provođenje Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

- Zadovoljan sam tijekom Projekta, uostalom alokaciju sredstava u 2,5 godine povećali smo s 19 na 64 posto, a na području Osječko-baranjske županije priprema se i realizira zaista puno konkretnih projekata. Najveći projekti su Klinički bolnički centar Osijek, Gospodarski centar, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Regionalni centar za gospodarenje otpadom, 14 sustava za navodnjavanje, obnova osječke Tvrđe, sveučilišna knjižnica, znanstveno-istraživačkog centra u Kampusu, smještajni kapaciteti za studente te drugi značajni projekti - rekao je župan.

*priopćenje i fotografije OBŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.