Hrvatski radio

Radio Osijek

Znatan porast novozaraženih: Osječko-baranjska 56, Vukovarsko-srijemska 30

08.10.2020.

09:43

Autor: Radio Osijek/priopćenja

foto OBŽ, načelnik Stožera OBŽ CZ Petar Lagator

foto OBŽ, načelnik Stožera OBŽ CZ Petar Lagator

Foto: - / -

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek testiran je rekordan broj uzoraka (429), pa je, uz 38 uzoraka u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ, ukupno obrađeno čak 467 uzoraka od kojih je 56 bilo pozitivno na koronavirus. Danas bilježimo najveći porast broja zaraženih u Hrvatskoj- 542.

Prema boravištu novopozitivne osobe su raširene na 20 naselja Osječko-baranjske županije. Najviše novopozitivnih je sa šireg području gradova Osijek (23) i Đakovo (14). Tri novopozitivne osobe su s područja grada Našice, po dvije osobe s područja gradova Beli Manastir i Valpovo te općine Bilje, a po jedna zaražena osoba je s područja grada Belišće te općina Đurđenovac, Antunovac, Jagodnjak, Petlovac, Petrijevci, Strizivojna, Trnava, Vuka i Kneževi Vinogradi. Povećan je i broj hospitaliziranih u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Trenutno je na liječenju 34 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su pet na respiratoru. Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 143 novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi 667 osoba.  Policija je obavila 59 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Na danas održanoj sjednici, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije predložio je da se radi zaštite najrizičnije skupine građana donese preporuka o zabrani posjeta domovima za starije i nemoćne te drugih ustanova socijalne skrbi. Naime, među novopozitivnim osobama u zadnja 24 sata su i pet djelatnika te jedan štićenik Doma za starije i nemoćne osobe iz Osijeka, kao i tri djelatnika Doma iz Belog Manastira. Epidemiološka obrada domova za starije i nemoćne je u tijeku, no svi novooboljeli su izdvojeni te je ukupna situacija pod kontrolom.

Zbog pozitivnih nalaza po jednog djelatnika jučer su privremeno zatvorene liječničke ordinacije u Belišću i Jagodnjaku, a u tijeku je epidemiološka obrada.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 30 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (10 osoba iz Vinkovaca, 7 iz Vukovara, 1 iz Jarmine, 1 iz Ivankova, 1 iz Gunje, 1 iz Cerića, 1 iz Komletinaca, 1 iz Otoka, 2 iz Starih Jankovaca, 2 iz Petrovaca, 2 iz Bogdanovaca i 1 iz Opatovca). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1001, od kojih je 828 osoba izliječeno, a ukupno je 18 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 13 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 152 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 12821. U samoizolaciji na području županije je 745 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 19 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 11 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 40 radnika (4 liječnika, 27 medicinskih sestara/tehničara, 6 drugih zdravstvenih radnika i 3 nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je obolio 1 nastavnik i 32 učenika. U samoizolaciji se nalazi 9 nastavnika i 361 učenik.

U protekla 24 sata u Brodsko-posavskoj županiji utvrđeno je šest novih slučajeva koronavirusa, a u Požeško-slavonskoj županiji osam slučajeva, izvijestili su županijski Stožeri civilne zaštite. 

U Brodsko-posavskoj županiji trenutno je 27 osoba pozitivno na koronavirus, devet je u bolnici, a jedna osoba na respiratoru. Od izbijanja pandemije u Brodsko-posavskoj županiji pozitivne su bile 622 osobe, a 247 osoba je trenutno pod mjerom samoizolacije.
Po podacima županijskog Stožera civilne zaštite, u Požeško-slavonskoj županiji osam je novooboljelih od koronavirusa. Na području županije trenutno su pozitivne 63 osobe, od kojih je 11 u bolnici. U samoizolaciji je 311 osoba.

načelnik Stožera OBŽ Petar Lagator

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.