Hrvatski radio

Radio Osijek

Zoran Homen: Stvarnije od stvarnosti-retrospektiva

12.07.2021.

12:25

Autor: Marija Vukasović Petrinović

fotografije: HRT/mvp i Gradski muzej Vukovar

fotografije: HRT/mvp i Gradski muzej Vukovar

Foto: - / -

"Stvarnije od stvarnosti" naziv je izložbe Zorana Homena, koja se do kraja kolovoza može pogledati u Gradskom muzeju Vukovar, a otvorena je u četvrtak, 8. ovoga mjeseca. Građani su umjetnika upoznavali i dok je uz štand s jabukama slikao na vukovarskoj Gradskoj tržnici.

Retrospektivna izložba Zorana Homena koji je radni vijek proveo u Gradskome muzeju Križevci, a stil mu je definiran hiperrealizmom, donosi ulja na platnu i pastele.

"Slike su u Gradskome muzeju Vukovara postavljene uz instalacije motiva, a tog detalja za postav izložbe dosjetio se moj kolega Zoran Šimunović" - kaže Zoran Homen. Ponesen pozitivnim reakcijama na retrospektivnu izložbu koja je otvorena prošli tjedan, odlučio je i subotu prijepodne provesti uz svoje motive, slikajući na vukovarskoj tržnici. Djelom je prisutan i u vukovarskom Franjevačkom samostanu, u kojemu se uz portrete franjevaca nalazi i njegova slika Večera u Emausu. Naslikao ju je, mjesecima radeći po deset sati na dan, točno prema kompoziciji slike iz 1756. baroknog slikara Paulusa Antoniusa Sensera, koja je uništena u velikosrpskoj agresiji.

"Za ovaj me grad vežu česti dolasci i to ne samo zbog prijateljstva  s ravnateljicom vukovarskoga Gradskog muzeja Ružom Marić s kojom sam i studirao. Radujem se što je osamdesetak mojih radova atrakcija ovoga ljeta u vukovarskom Gradskom muzeju, u čudesnom, čistom i vrlo lijepo uređenom gradu. A prednjači naravno Muzej - koji je veličanstven. Ovaj grad inače zaslužuje da bude posjećen, ne zbog sažaljenja zbog onoga što se dogodilo, nego zbog onoga što je bio. I što je opet, u još ljepšem izdanju" - ispričao je umjetnik o svom vukovarskom ljetu.

 

***
Zoran Homen
Likovni pedagog i arheolog. Rođen 1951. Odrasta u Đurđevcu, srcu Podravine u blizini Hlebina gdje je izvorište hrvatske naivne umjetnosti, upoznajući se rano sa slikarskim djelima. Ozbiljnije slike nastaju već za vrijeme gimnazije tako da nakon mature upisuje studij likovnog odgoja na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu (profesori V. Gliha, M. Veža, J. Poljan). Nakon diplomiranja upisuje studij arheologije na Filozofskom fakultetu gdje diplomira 1977. Zapošljava se 1978. godine u Gradskom muzeju Križevci, stekavši zvanje višeg kustosa, u kojem radi do mirovine 2016. 

Homen fascinira majstorskom vještinom, minucioznošću u tvorbi oblika, cjeline i detalja, a stil mu je definiran hiperrealizmom, odnosno fotorealizmom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.