Hrvatski radio

Radio Osijek

ZPH najavljuje ustavnu tužbu

09.03.2015.

12:27

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zajednici povratnika Hrvatske i dalje su ogorčeni činjenicom da je Hrvatski sabor prihvatio Zakon o regionalnom razvoju.

Prve analize posljedica primjene Zakona na ratom stradalim područjima ukazuju na to da će jedinice lokalne samouprave s tih područja pasti na koljena jer im je ukinuto i do 25% izvornih prihoda.

Usto, bez značajnih iznosa ostaju ljudi koji su imali pravo na povrat poreza prema Zakonu o područjima od posebne državne skrbi  jer će za prošlu godinu dobiti tek šestinu od iznosa koji su dobivali.

No, iz Zajednice povratnika Hrvatske drže da Ministarstvo financija takvu poreznu odluku nije smjelo primijeniti na gotovo cijelu prošlu godinu. Predsjednik osječko-baranjske podružnice Zajednice Branko Pek izjavio je za Radio Osijek da pripremaju Ustavnu tužbu protiv Ministarstva financija zbog toga što je prejudiciralo odluku Zakona o regionalnom razvoju koji je stupio na snagu u prosincu prošle godine, a Ministarstvo je odluku primijenilo od 1. siječnja 2014. godine.

Pek kaže da će Zajednica učiniti sve kako bi pomogli ljudima koji su izgubili pravo na povrat poreza, a pravni stručnjaci koje su konzultirali savjetovali su im podnošenje ustavne tužbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.