Hrvatski radio

Radio Osijek

ZPH: Novi egzodus iz ratom stradalih područja?

07.09.2015.

19:44

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog Vladina prijedloga o izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave - Zajednica povratnika Hrvatske uputila je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću i njezinu potpredsjedniku Branku Grčiću.

"Ova će vlada za sobom ostaviti spaljenu zemlju", istaknuo je večeras u Osijeku predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović. Rekao je, među ostalim, da je šteta na ratom stradalim područjima procijenjena na 230 milijardi kuna.  "Hrvatska je na tome području u cjelokupnu obnovu dosad uložila 40 milijardi kuna", nije u redu da ljudi s područja posebne državne skrbi sami plate ratnu štetu", naveo je Kompanović na sjednici ZPH Osječko-baranjske županije.
"Upozoravali smo da će izmjene Zakona o područjima posebne državne skrbi i Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dovesti do daljnjeg pogoršanja stanja u područjima povratka, što se sada i događa. Neposredni povod ovome pismu je činjenica da je Vlada Republike Hrvatske predložila donošenje Zakona o izmjeni Zakona jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kojim se želi brdsko-planinskim područjima vratiti raniji udio u porezu iz dohotka. Očito je da je netko u Vladi ipak shvatio kolika se šteta nanosi tim područjima nepravednim oduzimanjem njihovih izvornih sredstava. Međutim, ono što nas najviše brine i žalosti je činjenica da u predloženim izmjenama spomenutog Zakona nema ni riječi o područjima posebne državne skrbi, dakle ratom stradalim područjima iako je u tim područjima stanje jednako teško ili još gore nego u brdsko-planinskim područjima. Ranijim izmjenama Zakona izvorni prihodi jedinica lokalne samouprave u područjima posebne državne skrbi smanjeni su prosječno oko 30%.


Nezaposlenost u područjima povratka 2,5 puta je veća od prosjeka Hrvatske. Podsjećamo vas da je Državna komisija za popis i procjenu ratnih šteta u svojem završnom izvješću 1999. godine procijenila da su u ratom zahvaćenim područjima RH nastale ratne štete u iznosu od cca 230 milijardi kuna, a Republika Hrvatska je do sada po svim osnovama uložila otprilike 35 milijardi kuna. Zbog takvoga stanja iz ratom stradalih područja masovno iseljavaju mladi ljudi, odnosno cijele obitelji. Neki dan smo imali prilike čuti u medijima načelnika Općine Draž koji je iznio činjenicu da se broj stanovnika u toj općini smanjio za 600 ljudi. Budući da se radi o općini koja ima 3000 stanovnika radi se o smanjenju od 20%. Direktor osnovne škole u Dardi također je ovih dana u medijima iznio podatke da je u toj školi krajem prošle školske godine osnovnu školu završilo četiri odjeljenja osmih razreda, a ove školske godine, prvi puta u povijesti te škole, upisano je dva odjeljenja prvašića. Još gori je podatak da roditelji ispisuju djecu iz te osnovne škole radi odlaska o čemu svjedoči činjenica da je u toj školi prošle školske godine 6. razred završilo tri odjeljenja, a ove školske godine 7.razred je upisalo dva odjeljenja. U nekim manjim mjestima iz ratom stradalog područja u kojima je moguće dnevno pratiti iseljavanje, mjesni odbori su utvrdili da je od zadnjih lokalnih izbora do danas broj stanovnika smanjen između 18 i 21 %", navodi se u pismu Milanoviću i Grčiću. "Takvih primjera možemo nažalost navesti jako puno. Zar to nije razlog za uzbunu? Zar ćete zaista dopustiti da ratom stradala područja dožive novi totalni egzodus? I još nešto. U gradskim službama Grada Vukovara procjenjuje se da u Vukovaru stoji obnovljeno i zapečaćeno između 120 i 150 stanova. Pored Vukovarske bolnice zjapi prazna cijela obnovljena zgrada u kojoj su svi stanovi zapečaćeni. Molimo Vas da nam odgovorite jesu li u pravu Vukovarci koji tvrde da se ti stanovi, obnovljeni i zapečaćeni, čuvaju za bivše nositelje stanarskog prava?Veliki broj građana Vukovara strahuje da se na taj način želi još dodatno promijeniti nacionalna struktura u Vukovaru," ponovio je Kompanović na sjednici navode iz pisma čelnicima Vlade. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.