Hrvatski radio

Radio Osijek

ZPH o zahtjevima Milorada Pupovca

21.02.2018.

14:37

Autor: Željka Bačić

Foto: Željka Bačić

Foto: Željka Bačić

Foto: - / -

ZPH je na konferenciji za novinare oštro reagirala na zahtjeve Milorada Pupovca u kojima traži priznanje samouprave SNV-a i ZVO. Josip Kompanović kaže kako povratnike sve to podsjeća na početak 90.-tih.

Predsjednik zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović izrazio je nezadovoljstvo ponovnom pričom kako su Srbi u Hrvatskoj ugroženi. Pojasnio je kako pozivanje na Erdutski sporazum ne znači ništa, jer je riječ o dokumentu iz 1995. godine koji govori o prijelaznim rješenjima na godinu dana te na još jednu godinu ako postoji potreba. "Pravno je taj Sporazum odavno konzumiran i vrijeme je da se to glasno i otvoreno kaže"- ističe Kompanović i dodaje kako je i sve iz Pisma namjere o pravima manjina  ugrađeno u Ustavni zakon. "Opasnost izvire iz takvih inicijativa kakva je Pupovčeva i to je pitanje hrvatske nacionalne sigurnosti. Zašto se sve vrti oko hrvatskog Podunavlja iz kojeg su otišli mladi i uz granicu sa Srbijom? Naš cilj je upozoriti da su ovakvi ispadi  sastavni dio šire politike i plana usmjerenog na istok Hrvatske"- rekao je predsjednik ZPH. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.