Hrvatski radio

Radio Osijek

ZPHP: Nužno je od Srbije tražiti naplatu indirektne štete  

11.05.2022.

15:36

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Konferencija Zajednice povratnika hrvatskoga Podunavlja

Konferencija Zajednice povratnika hrvatskoga Podunavlja

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

U Vukovaru je održana druga konferencija Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja (ZPHP) s koje su Hrvatskom saboru, Vladi i drugim mjerodavnim institucijama upućene inicijative za rješenje problema koji muče povratnike u ovaj dio Hrvatske. Istaknuto je, među ostalim, da je uslijed neisplate ratne štete od Srbije i nekažnjavanja ratnih zločina područje dovedeno u besperspektivno stanje, ponajprije zbog iseljavanja 

“Ovo je područje dovedeno u besperspektivno stanje i ovom konferencijom i njezinim porukama želimo osvijestiti državnu vlast kao i regionalnu i lokalnu kako bi ovaj prostor zaživio”, ocijenio je predsjednik ZPHP-a Ivica Klem kazavši kako je nužno naplatiti indirektnu štetu od Srbije uslijed ratnih šteta koje su prouzročene u istočnoj Hrvatskoj. “Očekujemo od Vlade da po uzoru na povjerenstvo koje je oformila s udrugom logoraša srpskih koncentracijskih logora, slično povjerenstvo oformi i s nama kako bi preispitali mogućnosti oko naplate ratne štete za sve stanovnike ovoga područja”, rekao je Klem i dodao kako nekažnjavanje zločina vodi ka budućim zločinima.

Prema riječima državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darka Nekića, Vlada i nadležna ministarstva intenzivno rade na rješavanju brojnih problema koji muče ratne stradalnike, povratnike na  područja koja su bila privremeno zaposjednuta nakon agresije. “Ovog trenutka radimo intenzivno s Hrvatskom društvom logoraša srpskih koncentracijskih logora na njihovim tužbama kojih je do sada pokrenuto 44”, naveo je Nakić.

Rad konferencije pozdravio je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekavši kako su županijske vlasti Vukovarsko-srijemske županije uvijek spremne pomoći svim stanovnicima županije među kojima je puno povratnika. “Itekako smo zainteresirani pomoći upravo toj populaciji u artikuliranju njihovih interesa i stavova”, kazao je župan Dekanić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.