Hrvatski radio

Radio Osijek

Žrtva Borova naselja za Domovinu

19.11.2021.

00:28

Autor: Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Programom "Žrtva Borova naselja za domovinu" nastavlja se obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. U tri mjeseca obrane ove gradske četvrti Vukovara poginulo je 176 branitelja i civila, dok je na dan okupacije ubijena 51 osoba.

Borovo Commerce je od samog početka napada pa sve do okupacije Borova Naselja bila žila kucavica obrane Vukovara od srpske agresije. Tvornica je grad opskrbljivala strujom i vodom, a bila je sklonište za oko 1000 građana, uglavnom starijih i nemoćnih osoba, te pričuvna bolnica za ranjene i bolesne.

Dan nakon sloma obrane grada Vukovara, JNA je, strateški zauzimajući objekte u kojima se nalazio najveći broj preživjelih, tenkovima počela razarati Borovo Commerce te pozvala na predaju ranjenike, žene i djecu te branitelje koji su se povukli u skladište tvornice. Po izlasku iz tvornice, krećući se prema vozilima za prijevoz počeli su napadi na zarobljenike i odvođenje iz kolone. 115 ranjenika odvedeno je u nepoznato i pogubljeno.

U tri mjeseca opsade ove gradske četvrti Vukovara poginulo je 176 branitelja i civila, dok je na dan okupacije ubijena 51 osoba. Njih 48 odvedenih iz Borovo Commercea još se vode kao nestali. Dio branitelja i civila ubijen je i pokopan u masovnoj grobnici na farmi „Lovas“.

Dan sjećanja počinje u jutarnjim satima Putem sjećanja i svjetlosti od Vukovara do Borova koji osnovnoškolci obilježe svjetlošću svijeća; slijedi komemorativni program "Žrtva Borova naselja za Domovinu"

Komemoracija se nastavlja kolonom sjećanja koja prolazi gradskim ulicama do crkve Gospe Fatimske, gdje se služi sveta misa za sve žrtve.
Na obali Dunava u Borovu, nekadašnjem Borovu Selu, komemorativnim skupom "Svjedočenjem protiv zaborava" odaje se počast stradalim braniteljima i civilima koji su na obali ubijani, a tijela im bacana u rijeku. Položit će se vijenci i upaliti svijeće i na farmi "Lovas", gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovu naselju i Vukovaru.Galerija
Foto: HRT/Amoreta Bajto, Foto: -/-
Foto: HRT/Amoreta Bajto, Foto: -/-Foto: HRT/Amoreta Bajto, Foto: -/-Foto: HRT/Amoreta Bajto, Foto: -/-Foto: HRT/Amoreta Bajto, Foto: -/-Foto: HRT/Amoreta Bajto, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.