Hrvatski radio

Radio Osijek

Zubčić: "Brojke nisu optimistične"- Priprema se dvorana Gradski vrt

17.11.2020.

15:35

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / -

Kapaciteti osječkoga KBC-a i našičke bolnice za smještaj oboljelih od covida-19 postupno se popunjavaju te se polako, bude li to potrebno, priprema sportska dvorana "Gradski vrt" za smještaj novooboljelih pacijenata, najavio je osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić izjavio je novinarima kako su u bolnici za covid pacijente osigurali oko 200 kreveta i da je, s trenutačnim funkcioniranjem KBC-a, to maksimalni kapacitet koji se može izdvojiti a da pritom drugi oblici zdravstvene zaštite ne budu ozbiljno narušeni. S obzirom na to da je u KBC-u trenutačno 168 pacijenata s koronavirusom, od kojih 34 na respiratoru, i da je u protekla 24 sata u županiji potvrđeno rekordnih 237 slučajeva zaraze, Zubčić smatra kako "brojke zabrinjavaju i nisu optimistične".
Podsjetio je kako se dio pacijenata prebacuje u Opću županijsku bolnicu u Našicama, i to pet na dan, te je dodao kako bi ondje, s današnjim danom, moglo biti četrdesetak pacijenata pozitivnih na koronavirus. "Našice imaju određene kapacitete kao i osječki KBC, i kada se to popuni, ostaje nam zadnja linija obrane, a to je osječka sportska dvorana 'Gradski vrt'. Polako pripremamo dvoranu, dobar dio opreme već imamo u skladištu u Bizovcu, a Civilna zaštita  nabavlja opremu koja nam nedostaje", rekao je Zubčić i dodao kako će, ako svi kapaciteti budu popunjeni, osječki KBC preuzeti brigu za pacijente koji budu smješteni u "Gradski vrt".
Pozvao je građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera jer Osječko-baranjska županija ima mnogo novozaraženih, a kapaciteti osječkoga KBC-a nisu neograničeni s obzirom na to da toj bolnici gravitiraju pacijenti i iz drugih slavonskih županija. Izvijestio je kako su, s današnjim danom, u osječkome KBC-u zbog zaraze ili samoizolacije izvan sustava 22 liječnika i 62 medicinske sestre. "Mi smo veliki sustav s 3100 djelatnika, imamo 1300 sestara i 580 liječnika, ali daljnje ispadanje iz sustava naših medicinskih djelatnika ozbiljno će narušiti sustav", upozorio je Zubčić.
Dvorana Gradski vrt za prihvat lakših covid bolesnika bila je pripremljena krajem ožujka, a početkom svibnja kreveti su uklonjeni.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.