Hrvatski radio

Radio Osijek

Župan Anušić posjetio Općinu Donja Motičina

15.10.2018.

16:02

Autor: Radio Osijek / KI

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

Zbog kamenoloma CGM Kamen u Gornjoj Motičini, lokalna cesta prema mjestu Seona je u vrlo lošem stanju, a budući da prometnica ima svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju, očekuje se njezina skora obnova.

Razlog je to što su se danas sastali načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević i Osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji su obišli i kamenolom. Načelnik Općine Kovačević inicirao je ovaj sastanak kako bi ukazao na probleme s kojima se susreću stanovnici: "Najveći je problem ova cesta koja povezuje Seonu i Gornju Motičinu koja ima svoju građevinsku dozvolu i svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju. Njezinom izgradnjom značajno bi se poboljšali uvjeti života našeg stanovništva jer problem posebno dolazi do izražaja zimi i kada je loše vrijeme, odnosno kada ima puno padalina. Što se tiče kamenoloma, on je već donio značajan napredak jer svako je radno mjesto bitno u Općini koja ima samo 1.680 stanovnika. Njegovim širenjem i novim zapošljavanjima nadamo se da će donijeti i više, a isto tako stekli su se uvjeti za našu Gospodarsku zonu", rekao je Kovačević.

Župan Anušić napomenuo je kako je iz više razloga došao posjetiti Općinu Donja Motičina: "Zajedno ćemo pokušati učiniti sve kako bi Općina napredovala, a pokušat ćemo dogovoriti kako na najbolji način poboljšati rad i funkcioniranje ovog kamenoloma. Istovremeno je bitno omogućiti kvalitetniji život i svakodnevno funkcioniranje žitelja ovoga područja. Definitivno imamo obvezu pomoći graditi i održavati infrastruktu koja je u našoj nadležnosti, pa ćemo tako, nadamo se, naći zajednički interes i riješiti uređenje sporne ceste", rekao je župan.

Vlasnik kamenoloma Mato Zubak iznimno je zadovoljan današnjim sastankom: "U dvije i pol godine koliko radimo napravili smo solidan iskorak i počeli s proizvodnjom, a u budućnosti ćemo se zasigurno i širiti. Upravo smo danas potpisali ugovor o suradnji s Osijek Koteksom za izgradnju jedne dionice Koridora 5C u vrijednosti 4 i pol milijuna kuna, a povećanjem obima posla u planu nam je zaposliti u budućnosti još 15 radnika. Upravo iz tih razloga i nama je, kao i stanovništvu, bitno urediti okolne prometnice. Mi smo do sada u izgradnju i uređenje cesta uložili skoro 3 milijuna kuna, a ukoliko bi nam se pomoglo od strane Županije i EU fondova, bili bismo u mogućnosti napraviti značajan iskorak u ovome svemu", rekao je Zubak i dodao kako su jedini kamenolom u Županiji, a koncesiju na eksploataciju kamena imaju na 30 godina s mogućnošću produljenja rada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.