Hrvatski radio

Radio Osijek

Župan Anušić s vojvođanskim Hrvatima u Bačkom Monoštoru

17.12.2018.

16:51

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Suradnja s Hrvatima u Vojvodini nastavit će se i produbiti. Osječko će baranjska županija pomoći u realizaciji kapitalnih projekata, ali i u edukaciji vojvođanskih Hrvata vezanoj za povlačenje novca iz europskih fondova. Zaključak je to zajedničkog sastanka u Bačkom Monoštoru.

Ima jako puno prostora za napredak, no napretka će biti, obećao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Dodao je da je vrlo važna i moralna potpora, ali i stalna razmjena iskustava. "Ovi ljudi ovdje moraju znati da nisu zaboravljeni, kako s lokalne, tako i s regionalne i nacionalne razine. Hoćemo, možemo i moramo bolje surađivati s Hrvatima u Vojvodini", poručio je. "Konkretno smo s 200 000 kuna poduprli rad udruga i kompletne zajednice i nastavit ćemo u tom smjeru. Ključni su nam projekti koje ovdje Hrvati žele razvijati, u tome ćemo im dati apsolutnu podršku".  Predsjednik Demokratskog saveza Hrvatske u Vojvodini i zastupnik u Skupštini Republike Srbije Tomislav Žigmanov rekao je da žele u cjelini artikulirati potrebe hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini te se u svakom segmentu života čine pomaci. "To, na žalost, često zbog objektivnih razloga nismo bili u mogućnosti ostvarivati bez pomoći matične domovine. Mislim da je svaka vrsta intenziviranja suradnje dobrodošla, ne samo sa središnjim tijelima vlasti koju smo u proteklih nekoliko godina uistinu osnažili i razvili, nego i sa županijskim i lokalnim, a sve kako bi Zajednica Hrvata u Srbiji, odnosno Vojvodini, bila objektom određenog interesa. Zajednički će sastanci definirati okvire za moguću podršku. Hrvati u Srbiji danas su najsiromašniji Hrvati u svijetu, žive u društveno-političkoj situaciji koja im nije uvijek naklonjena te im potpora koju sam naveo može biti ključna za rješavanje nekog izazova. S Osječko-baranjskom županijom u proteklih smo godinu dana ostvarili izuzetnu suradnju. Župan Anušić pokazao je veliku empatiju  i razumijevanje te nam je dodijelio određena financijska sredstva ključna za dio programa unutar kulturnih udruga hrvatske zajednice u sjevernoj Bačkoj. Ovdje smo kako bismo se dogovorili o nastavku i unaprjeđivanju te suradnje". Naravno da suradnja s Osječko-baranjskom i Vukovarsko-srijemskom županijom, ali i sa Zagrebom mijenja i poboljšava poziciju vojvođanskih Hrvata u dijalogu s Beogradom, nastavio je Žigmanov: "Naravno, ako imate određenu vrstu zanimanja za položaj Hrvata u Vojvodini, pogotovo kad se radi o rješavanju nekih naših potreba, respektira nas se i više uvažava i sa srbijanske strane. Ukoliko to izostane, možete biti objekt prešućivanja". 

Ravnatelj Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Stjepan Ribić pozvao je vojvođanske Hrvate u Osijek, na edukaciju o europskim projektima. "Kada ih nauče samostalno pisati bit će nekoliko koraka ispred drugih, što će i dati određenu prednost. Tu smo da im pomognemo".

Prije sastanka u Domu kulture, župan Anušić je sa suradnicima te s političkim predtavnicima i predstavnicima udruga vojvođanskih Hrvata obišao župu Sv. Petra i Pavla u Bačkom Monoštoru.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.