Hrvatski radio

Radio Osijek

14:15 / 14.04.2021.

Autor: Mirta Milas

Župan Anušić u obilasku Valpova i Belišća

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Župan Anušić obišao je u Valpovu obnovljenu zgradu Osnovnu školu "Matije Petra Katančića" te Dom zdravlja, a u Belišću zajedničke investicije Osječko-baranjske županije i tog grada .

Ravnatelj valpovačke Osnovne škole "Matije Petra Katančića" Dalibor Košutić istaknuo je zadovoljstvo što je njihova škola energetski obnovljena, uz pomoć Osječko-baranjske županije, Regionalne razvojne agencije i europskih fondova. "Investicija je to vrijedna 6,5 mlijuna kuna, no isplatila se. Prozori su bili stari koliko i sama zgrada - 60 godina, ložili smo na mazut i imali brojne probleme. Ovom energetskom obnovom svi su ti problemi riješeni i svi smo vrlo sretni. Na godišnjoj je razini ušteda oko 100 tisuća kuna - bolja je izolacija, sad ložimo na pelete i novac koji ostaje možemo kvalitetnije iskoristiti. Broj učenika na žalost, opada - imamo ih 609, a pri našoj školi rade i glazbeni odjeli (132 učenika). Nekad je ova škola imala preko 1000 učenika, no to su bila neka druga vremena".

Župan Ivan Anušić obrazložio je kako u Valpovu i Belišću obilazi projekte koje je županija ostvarila u protekle četiri godine. "Županija je u Grad Valpovo ukupno uložila 25,5 milijuna kuna - uz energetsku obnovu valpovačke škole tu je i energetska obnova ladimirevačke osnovne škole, dostupnija je primarna zdravstvena zaštita, besplatna je školska prehrana za sve osnovnoškolce. Investirali smo i kroz županijske ceste te milijun kuna prije nekoliko godina donirali za biciklističke staze. Govorimo o ravnomjernom razvoju svih gradova i općina u županiji, bilo da je riječ o školstvu, zdravstvu ili socijali te nekim infrastrukturnim projektima kao štu su Regionalni distribucijski centar u Nemetinu  i Gospodarski centar u Osijeku. Uskoro kreće i izgradnja I osječke gimnazije, tu su i sustavi za navodnjavanje, koridor VC i novi Klinički bolnički centar. Svd su to projekti koji će biti financirani iz europskih fondova i iz proračuna različitih ministarstava".         

Ivana Stanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje istaknula je kako je Osječko-baranjska županija  u sklopu projekta "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita"  u valpovački Dom zdravlja uložila 1,3 milijuna kuna. "Svakako su najvažnija ulaganja u medicinsku i informatičku opremu. Izdvojili smo i značajna sredstva za sustav socijalne skrbi u Valpovu".

A povjerenik za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Valpova Ivan Karalić pojasnio je kako se taj grad nalazi u iznimno složenoj financijskoj situaciji i zato je svaka pomoć Osječko-baranjske županije još značajnija. "Podsjetit ću kako smo krajem 2020. godine, kada zbrojimo manjak te dospjela i nedospjela istraživanja, imali dug od 42 milijuna kuna, što je ogroman financijski i fiskalni udar na Grad. Bit će jako teško sanirati to u kraćem vremenskom roku, što će biti i veliki izzazov za novo Gradsko vijeće koje će se konstituirati nakon lokalnih izbora. Jedno od rješenja je pronalaženje više izvora financiranja izvan gradskog proračuna. Mislim tu na Županiju, resorna ministarstva i javna nacionalna poduzeća kao i na povlačenje sredstava iz europskih fondova".    

I suradnja Grada Belišća s Osječko-baranjskom županijom  bila je odlična, potvrdio je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić.  "Mi smo u Belišću živi primjer da nema politiziranja i želim da takav odnos traje i dalje. Zajednički smo ostvarili brojne projekte - Dječji vrtić "Maslačak" (financiran najvećim dijelom iz eurospkih fondova), ali i uz značajnu pomoć Županije. Ponosan sam što "Maslačak", otkad je obnovljen, drugu godinu zaredom nosi titulu "najljepšeg vrtića u Hrvatskoj". Zejednički smo uredili i Ulicu Kardinala Stepinca, izgradili novo parkiralište ispred župne crkve sv. Josipa Radnika, rekonstuirali Vatrogasni dom u Veliškovcima i rješili pitanje rasvjete do svetišta Svete Ane. To je jedna od trajnih vrijednosti za sve vjernike s ovog područja". 

       

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.