Hrvatski radio

Radio Osijek

Župan Anušić : "U zadnjih 5 godina šteta od poplava 356 mil. kuna"

14.03.2018.

16:48

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Obrana od poplava uspješno se provodi uz vodotok Karašica - Vučica. Župan osječko - baranjski Ivan Anušić obišao je ugroženo područje u Valpovštini. U Osječko-baranjskoj županiji u proteklih pet godina poplave su, podsjetio je, pričinile štetu koja se procjenjuje na 356 milijuna kuna.

Dalibor Vidaković na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu izravno je pogođen štetama od poplave.
Voda polako stagnira, povlači se, štete su bile 2010. godine kad sam izgubio hektar i pol lješnjaka, odnosno 250 tisuća kuna. Ove godine je bolje, vidi se suradnja Hrvatskih voda i lokalnih ustanova, ali to su sve vatrogasne mjere, nama treba sustavno rješenje. Problemi su počeli prije 8 godina kad je prestala eksploatacija pijeska iz Drave, a ovdje ima 300 hektara posijane pšenice, uljane repice i drugih kultura. Voda je brzo došla i hvala dragom Bogu brzo odlazi, mislim da neće biti nikakvih problema, ali najgore su one poplave u svibnju i lipnju, kad se voda ugrije i onda jednostavno korijen "zakuha" i dolazi do stvarnih šteta.
Župan osječko - baranjski Ivan Anušić s direktorom Vodnoga gospodarstva Osijek - Hrvatskih voda Željkom Kovačevićem uvjerio se u Marjančacima u stanje uz vodotok Karašica - Vučica. U Osječko-baranjskoj županiji u proteklih pet godina poplave su pričinile štetu koja se procjenjuje na 356 milijuna kuna, rekao je župan Ivan Anušić u izjavi novinarima.
Vidimo da je sve u redu i pod kontrolom - tako će i ostati. Pripremamo Stožer, ali nema nekih velikih šansi da se dogode krizne situacije, ustvrdio je župan Anušić.
S obzirom da svi spomenuti vodotoci završavaju u rijeci Dravi, očekuje se kako ćemo za dan-dva ući u pripremne mjere obrane od poplava, istaknuo je direktor Vodnoga gospodarstva Osijek - Hrvatskih voda Željko Kovačević.
Količine snijega rekordne su ove godine - u idućih 5 dana očekuje se ulazak u redovne mjere obrane od poplava u Osijeku, dok je ovdje vodostaj opao 25 cm i pada po centimetar svaki sat. Mali sliv rijeke Vuke i mali sliv Karašice -Vučice bili su u izvanrednim mjerama obrane od poplava, na nekim dionicama čak na pragu izvanrednog stanja, ali zalaganjem radnika Hrvatskih voda i ostalih sastavnica civilnog društva sustav je uspio izdržati. Kratkoročni projekti predviđaju mjestimičnu sanaciju, a u tijeku je čitav niz projekata na slivu rijeke Vuke i Karašice - Vučice koji se odnose na izgradnju akumulacija i retencija. Provedbom tih projekata i uređenjem u razdoblju do 2025. godine više ćemo vodom upravljati, a ne se od ekstremnih vodostaja samo braniti - zaključio je Kovačević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.