Hrvatski radio

Radio Osijek

Župan Anušić: Za dostupniju primarnu zdravstvenu zaštitu 23 milijuna kuna

04.04.2019.

15:50

Autor: Marija Petrinović

foto: HRT/mp i OBŽ

foto: HRT/mp i OBŽ

Foto: - / -

Župan osječko - baranjski Ivan Anušić u Osijeku je s dobavljačima potpisao više od 5 milijuna kuna vrijedne ugovore o nabavi medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme za šest Domova zdravlja na području Osječko-baranjske županije.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić potpisao je ugovore u okviru projekta „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije“, čiji je glavni cilj smanjiti pritisak na bolnice i ljudima iz ruralnih područja poboljšati kvalitetu zdravstvene zaštite.

 Osječko-baranjska županija izvijestila je da je nakon provedenog postupka javne nabave, ugovor za UZV opremu u ugovoru s tvrtkom Medial d.o.o. Zagreb ukupna cijena ponude 2.220.991,25 kuna, a za kardiološko-pulmološku opremu s tvrtkom Kardian d.o.o. Zagreb 3.115.341,25 kuna. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 23.899.295,09 kuna koji se provodi od 1. prosinca 2017. godine i traje do 1. lipnja 2020. godine. Infrastrukturni radovi vrijedni su osam milijuna kuna, a oprema 13 milijuna kuna, s time da je iznos bespovratnih sredstava koji financira Europska unija 20 milijuna kuna (85 %). Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sudjeluje u projektu s 2,47 milijuna kuna, a ostatak od 1,40 milijun kuna sufinancira Osječko-baranjska županija.

- Potpisali smo ugovore o nabavi opreme u vrijednosti 5,3 milijuna kuna, što je dio od opreme ukupne vrijednosti 13 milijuna kuna, dok je za građevinske radove, dogradnju i proširenje ambulanti izdvojeno osam milijuna kuna. Do kraja ljeta projekt će biti u cijelosti završen te ugrađena oprema za dostupniju primarnu zdravstvenu zaštitu u svim Domovima zdravlja na području Osječko-baranjske županije - rekao je župan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Osječko-baranjske županije Nataša Tramišak kaže da se oprema raspoređuje na šest Domova zdravlja (Osijek, Našice, Đakovo, Donji Miholjac, Beli Manastir i Valpovo), sukladno njihovim potrebama. - Oprema je namijenjena prvenstveno za obiteljsku medicinu, pa tako činimo prvi korak koji naši sugrađani i mještani trebaju, a to je dolazak do liječnika opće prakse i primarne zdravstvene zaštite. Očekujemo da ćemo do rujna nabaviti svu opremu kako je zadano u projektu. Još treba ugovoriti radove za Dom zdravlja Našice gdje smo trenutno u fazi projektiranja dogradnje zgrade, a nakon dobivanja potrebne dozvole pristupit ćemo javnoj nabavi i nadamo se do lipnja iduće godine završiti te radove - ističe Tramišak. Dodaje da je u okviru istog projekta prošlog tjedan potpisan i ugovor za Dom zdravlja Osijek i dio Doma zdravlja Našice, odnosno za 23 lokacije gdje se osigurava pristupačnost osobama s invaliditetom (izgradnja rampi, ugradnja dizala).

 *iz press materijala OBŽ

 

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.