Hrvatski radio

Radio Osijek

Župan Ivan Anušić: "Iza nas je, pandemiji usprkos, fenomenalna godina"

01.01.2022.

00:28

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

osječko - baranjski župan Ivan Anušić

osječko - baranjski župan Ivan Anušić

Foto: Amoreta Bajto / HRT

"Godinu koja je na izmaku ocijenio bih, pandemiji usprkos, fenomenalnom", rekao je osječko - baranjski župan Ivan Anušić u velikom novogodišnjem intervjuu u programu Radio Osijeka. Župan je govorio o gospodarstvu, prometu, demografskoj slici Županije, suradnji s Gradom Osijekom te se slušateljima obratio prigodnom čestitkom.

"U svim smo segmentima narasli i ostvarili zavidne rezultate. Malotko je mogao očekivati da ćemo u vrijeme pandemijske krize ovako uspješno završiti godinu. Razvojni projekti, posebice gospodarski su mi prioritet", kaže župan Anušić ističući posebice gradnju novog Gospodarskog centra i Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Župan je nahglasio da je novac koji smo povukli iz europskih fondova iznimno dobro iskorišten, a uz spomenute projekte istaknuo je gradnju novog sjedišta Prve gimnazije, 16 projekata sustava navodnjavanja, energetska obnova vrtića i škola, te jedan od najvećih projekata u novijoj povijesti Grada i Županije - gradnja nove zgrade KBC Osijek,

Poljoprivreda je važna

"Ulaganja u poljoprivredu iznimno su važna za ovaj tradicionalno poljoprivredni kraj, a činjenica je da bez puno toga možemo, ali da će nam hrana i voda uvijek biti neophodni. Upravo kako bismo osigurali ne samo opstanak nego i oporavak poljoprivrede gradimo novi Regionalni distribucijski centar i puno izdvajamo za poticaje onima koji se odlučuju ostati na zemlji", kaže Ivan Anušić.

Kada pitamo za prometnu povezanost, župan nam kaže da su u tijeku veliki projekti ostvareni u suradnji s Ministarstvom prometa i veza: od nastavka radova na Koridoru VC, podvožnjaka na Čepinskoj cesti, obilaznica oko većih mjesta. Obnavlja se i željeznička mreža, traju radovi na zgradi osječkog kolodvora te se nastoji željezničkom prometu, koji je svjetski trend, dati veći značaj.

Demografska slika

"Demografski su problemi u ovom trenutku, zapravo, slični u svim dijelovima Hrvatske pa i u svijetu. Ljudi se sve rjeđe odlučuju na život u tradicionalnim zajednicama i sve je manje djece. Uz sve manji broj rođenih, za nas je još karakterističan veliki broj mladih, koji su nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, odlučili iseliti iz naše države. Nadam se da je sada taj trend pri kraju", kaže župan Anušić, pojašnjavajući da je niz mjera i projekata usmjeren upravo na to da mladima omogući dobar život u domovini.

Dobra suradnja s Gradom Osijekom

"Raduje me dobra suradnja s Gradom Osijekom i rad na brojnim zajedničkim projektima. Novi, mladi gradonačelnik nova je energija grada, što nije samo predizborni slogan i nije čak ni toliko važno što pripadamo istoj političkoj opciji. Osjeća se da je grad "prodisao" i da će se puno tog u budućnosti promijeniti, naravno nabolje", zaključuje župan.

Komentirao je i to što će Osijek, usprkos tome što mnogi hrvatski gradovi otkazuju organizirane dočeke Nove godine, imati koncert na središnjem gradskom trgu. "Mislim da nam je to potrebno nakon gotovo dvije godine pandemije, malo druženja i opuštanja - to nam stvarno treba. Neće se dogoditi ništa loše zbog tog koncerta", zaključuje župan koji je u programu Radio Osijeka svim građanima čestitao Božić i Novu godinu.

razgovor sa županom Ivanom Anušoćem

župan Ivan Anušić

župan Ivan Anušić

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.