Hrvatski radio

Radio Osijek

Župan Ivan Anušić primio izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore

16.02.2022.

12:55

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore

Izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem na čelu primio je Osječko-baranjski župan Ivan Anušić. U izaslanstvu su bili predsjednik i dopredsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i Ilija Janović. 

Razgovarali su o problemima, statusu Hrvata u Crnoj Gori te kako Hrvatska zajednica žive i koji su izazovi i problemi ispred njih. "Razgovaramo s Hrvatima i u Vojvodini te Bosni i Hercegovini i drago mi je da su danas Hrvati po prvi puta u ovakvom sazivu kod nas u Osijeku iako su pojedinačno već bili u našem gradu. Želim im dobrodošlicu te iskazati punu potporu njima i njihovim nastojanjima prepoznatljivosti i svemu onome što moraju imati da bi imali normalne okolnosti života, funkcioniranja jednakopravno kao što imaju i sve druge zajednice na području Crne Gore," rekao je župan Ivan Anušić.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović istaknuo je da je ovo dan iskrenog zajedništva među Hrvatima u Republici Hrvatskoj i izvan njezinih granica. "Dolazimo u jednom trenutku koji nosu tjeskobu za Hrvate i druge zajednice u Crnoj Gori, a ona je došla promjenom političkih i društvenih prilika nakon izbora 30. kolovoza 2020. godine. Malena Hrvatska zajednica pokazuje i u ovim otežanim okolnostima svoju vitalnost i snagu a u svemu tome ima stvarnu nedjeljivu intenzivnu i snažnu potporu cjelokupnog državnog vrha Republike Hrvatske. Ima institucionalnu potporu ali ima i potporu u ovakvim osobama i susretima kroz rad župana Anušića i cjelokupnog njegovog tima.

Prema posljednjem popisu prije 11 godina u Crnoj Gori je bio 6021 Hrvat ili 0,91%. Preko 60% kulturnog blaga na području Crne Gore stvorili su, njegovali i očuvali Hrvati i njihovi pretci, a tim se blagom treba ponositi i Crna Gora", naglasio je Adrijan Vuksanović.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.