Hrvatski radio

Radio Osijek

Župan primio najboljeg mladog poljoprivrednika

15.05.2018.

09:32

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Pobjednika natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, Ivana Gašića iz Beketinaca primio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Gašić se bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka, a brigu o obiteljskoj farmi preuzeo je kada se nalazila u problemima i uspio je održati na životu.

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik Ivan Gašić odmalena je pomagao roditeljima, zavolio taj posao i odlučio da će proizvodnjom mlijeka zarađivati svoj kruh. Godišnje proizvode 200 tisuća litara mlijeka dok 36 tisuća litara preradi u sir. No, put do toga nije bio nimalo lak, jer je posao na sebe preuzeo u vrijeme kada je obiteljska farma Gašićevih, kao i mnoge druge, vodila borbu s otkupljivačima zbog pojave aflatoksina. No, posao je krenuo nabolje nakon što su otvorili mini siranu.

Mlijeko s Gašićeve farme danas nosi oznaku "Mlijeko hrvatskih farmi“, a svoje proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane dok većinu prodaje na kućnom pragu i na sajmovima. Na svom OPG-u proizvodi i hranu za svoju stoku - uzgaja tritikal, kukuruz, lucernu, suncokret, ječam i pšenicu.

Izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika pokrenula je i treći put zaredom organizirala zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku Marijana Petir. Na izbor je pristiglo 26 prijava, a desetero ih je ušlo u uži izbor. Ivan Gašić u listopadu putuje u Bruxelles na Europski kongres mladih poljoprivrednika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.