Hrvatski radio

Radio Osijek

Župan s predsjednicima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina

18.06.2019.

13:56

Autor: radio osijek

foto OBŽ web

foto OBŽ web

Foto: - / -

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić primio je predsjednike vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u Osječko-baranjskoj županiji u povodu nedavnih izbora i konstituiranja vijeća u novom sazivu. Suradnju je načelno ocijenio izvrsnom, a bilo je riječi o realizaciji niza projekata i incijativa.

Anušić je rekao kako Osječko-baranjska županija novčanim potporama podupire vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, kojih je ukupno jedanaest – šest vijeća i pet predstavnika. "Od prošle godine na području Županije imamo Dan nacionalnih manjina. Suradnja je odlična, a iako uvijek postoji prostor za poboljšanje, komuniciramo na odgovornoj, korektnoj i konkretnoj razini", istaknuo je župan. Izrazio je želju da i hrvatska manjina u drugim zemljama uživa prava kakva imaju nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Izražavajući zadovoljstvo suradnjom, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj županiji Oliver Matijević posebno je pohvalio investicije koje financijski podupire hrvatska Vlade ističući kako su pridonijele tomu da se mađarska manjina održi na ovim prostorima. Izdvojio je, među ostalim, đački dom u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku, sjedišta udruga diljem Baranje i Slavonije te obnovu sakralnih objekata.

Među projektima srpske nacionalne manjine, predsjednik Vijeća Dejan Jeličić u prvi je plan istaknuo završetak izgradnje Srpskog kulturnog centra u Belom Manastiru. Govorio je i o nastojanjima da se za potrebe zajednice uredi prikladan prostor u Osijeku, što se rješava u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Srpskom pravoslavnom crkvom, a riječ je o obnovi zgrade u Donjem gradu koja je u vlasništvu SPC-a. No, upozorio je na problem iseljavanja mladih ljudi koji je pogodio i manjinske zajednice, zbog čega se smanjuje obujam aktivnosti u udrugama.

Na sastanku su sudjelovali Basri Haliti (albanska nacionalna manjina), Oliver Matijević (mađarska nacionalna manjina), Nikola Mak (njemačka nacionalna manjina), Branko Petrović (romska nacionalna manjina), Ana Kanđera (slovačka nacionalna manjina), Dejan Jeličić (srpska nacionalna manjina), Đemal Bratić (bošnjačka nacionalna manjina), dr. sc. Milorad Nikčević (crnogorska nacionalna manjina), Dragoljub Siljanoski (makedonska nacionalna manjina), Ahnetka Balatinac (rusinska nacionalna manjina) i Polonca Margeta (slovenska nacionalna manjina)

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.