Hrvatski radio

Radio Osijek

Županija će državnoj vlasti predložiti najvažnije projekte

01.03.2016.

10:50

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skupština Osječko-baranjske županije dostavit će državnoj vlasti popis najvažnijih projekata od posebnog interesa za građane. Među njima bi mogla biti gradnja termoelektrane i završetak autoceste na koridoru V-c.

Župan Vladimir Šišljagić podnio je izvještaj o radu u drugoj polovici prošle godine, a vijećnicima je predstavljen i izvještaj o provedbi programa poticanja poduzetništva te provedbi poticanja u poljoprivredi, turizmu i ruralnom razvoju. 

Oporbeni HNS i vijećnik Stjepan Čuraj zatražili su da gradnja kogenerecijske termoelektrane bude proglašena interesom županije kako bi se u medijima taj projekt prestao ocjenjivati projektom bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka. U pitanju je projekt od 2 milijarde kuna i najveća investicija u županiji u posljednjih 30 godina, rekao je Čuraj te dodao kako bi ga županija morala uvrstiti u svoje prioritete. Dogovoreno je kako će sve važne investicije biti stavljene na poseban popis za sjednicu Predsjedništva Skupštine, a župan će dobiti ovlasti da taj dokument pošalje predsjedniku Hrvatskoga sabora i pojedinačno novim ministrima, ovisno o tome u čijem je sektoru pojedini projekt. 

HNS se zauzeo i za poštanske urede u ruralnim područjima,  kojih je sve manje, no ovlasti županije teško mogu riješiti taj problem. Slično je i s pitanjem vijećnika o pomoći mljekarima koji propadaju i to se događa bez mogućnosti da županija na bilo koji način utječe. 

Na sjednici je, odgovarajući na pitanja vijećnika,  župan izvijestio kako je županija izdvojila novac za kupnju dvorca Eugena Savojskog u Bilju, no čeka se da Hrvatske šume kao sadašnji vlasnik spuste cijenu na realnu razinu. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.