Hrvatski radio

Radio Osijek

Županija dodijelila potpore OPG-ovima koji se bave turizmom

05.11.2020.

12:04

Autor: Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

Foto: - / -

29 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Osječko-baranjske županije, koji pružaju uslugu smještaja, potpisalo je ugovore o dodjeli potpora u kontinentalnom turizmu ukupne vrijednosti 1.060.000 kuna,

Ugovore s OPG-ovima potpisao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji je istaknuo kako su se počeli pripremati za potpore još početkom godine kada se vidjelo da će pandemija napraviti ogromne probleme u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu: "Čekali smo državne potpore kako bismo vidjeli tko će ih dobiti da se ne bi poduplavali i da potpore dođu na pravu adresu. Ukupan iznos svih potpora koje smo dali poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima i onima koji rade u turizmu je 17 milijuna kuna, od čega gospodarstvu 11,2 milijuna, a milijun i 60.000 kuna onima koji se bave smještajnim kapacitetima u turizmu. Te će im potpore pomoći da prebrode ovo krizno razdoblje i mi ćemo s potporama nastaviti i iduće godine. To nisu samo financijske potpore nego i potpore kroz infrastrukturu jer želimo da turizam u Osječko-baranjskoj županiji bude jedna od kvalitetnijih gospodarskih grana", rekao je Anušić.

Ukupna sredstva predviđena za ovu potporu su 1.700.000 kuna, a u procesu prijava od strane OPG-ova iskazana je potreba i utrošeno je 1.060.000 kuna. Pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Tatjana Roth istaknula je kako je riječ o sredstvima koje je Županija osigurala u sklopu mjera ublažavanja posljedica epidemije koronavirusa za 29 OPG-ova koji nisu bili obuhvaćeni potporama Vlade Republike Hrvatske: "Znamo koliko je godina bila izazovna, pratili smo mjere Vlade koje su bile izdašne i pravovremene i na koncu detektirali one koji njima nisu bili obuhvaćeni. Uvjet je bio da su imali smanjen prihod od najmanje 30% tijekom lipnja ove godine u odnosu na lipanj prošle, a potpora je 5.000 kuna po smještajnom kapacitetu, odnosno krevetu", rekla je Roth i dodala kako određeni dio OPG-ova nije dobio potpore jer su dobro poslovali, a Osječko-baranjska županija je trenutačno na 55% noćenja i dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani.

Galerija
foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-
foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.