Hrvatski radio

Radio Osijek

Županija dodjelila potpore za poslijediplomske studije

17.09.2019.

12:45

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Osječko - baranjska županija dugi niz godina podupire potporom one koji se odluče za postdiplomske studije, a ovogodišnjim je projektom obuhvaćeno 50 studenata i jedan dio njih došao je danas na uručenje ugovora o potpori, rekao je župan Ivan Anušić.

Ove godine izdvojeno je manje od 300.000 kuna za ovu vrstu potpore, a najveća je u iznosu osam tisuća kuna. Osječko - baranjska županija ovim potporama pokriva do pededeset posto troškova postdiplomskog studija.
Odgovarajući na pitanje: kako zadržati mlade u Hrvatskoj i Slavoniji župan je rekao: "Hrvatska ima ozbiljan problem s odljevom stanovništva i negativnim demografskim trendom, ali to nije samo specifično za Hrvatsku već praktički i za cijelu Europu kad govorimo o zemljama koje su na neki način u fazi gospodarskog i svakog drugog razvoja. Želimo biti na ekonomskoj gospodarskoj razini zapadne Europe. Istočna i srednja Europa i zemlje koje se na tom području nalaze zajedno s Hrvatskom imaju taj problem, jer veliki broj naših djelatnika, školaraca, studenata i radnika koji završe svoje škole i koji mijenjaju svoja radna mjesta odlaze u zapadnu Europu gdje su ti postoji bolje plaćeni. Moramo biti svjesni jedne činjenice a to je da u Hrvatskoj možemo, ali se moramo potruditi, prvenstveno mi, koji vodimo lokalnu samoupravu i državu, stvoriti uvjete da radnici i studenti završetkom studija ne odlaze. Moramo postati svjesni da je Hrvatska ipak u ovom trenutku zemlja u kojoj se može zaraditi i u njoj ostati i da je ona zemlja koja ima budućnost. Jedan dio onih koji su otišli izvan hrvatskih granica živjeti i raditi u bilo koju zemlju svijeta se uspio snaći jer su neki poslovi dobro plaćeni prvenstvo u IT sektoru. A za ostale, ako ćemo uzeti u obzir način na koji se tamo živi i radi i koliki su troškovi, kada uzmemo ekvivalent sa Hrvatskom, mislim da se još uvijek isplati ostati u Hrvatskoj. To je naša država u njoj živimo, tu je naš dom i mislim da su veće mogućnosti upravo Hrvatskoj, ali moramo iz naših glava potpuno maknuti taj negativan stav o nama samima u Hrvatskoj, o Slavoniji o svemu što se ovdje događa i malo objektivnije sagledavati stvari uspoređivati Hrvatsku sa zemljom u koju se odlazi bila to Irska, Njemačka, Austrija ili neka treća zemlja", istaknuo je župan Ivan Anušić.
Ovo je još jedan od niza projekata koje županija vrlo uspješno provodi kada je u pitanju izvrsnost i poticanje izvrsnosti a poslijediplomati su sigurno oni koji spadaju u red izvrsnih od kojih očekujemo da će danas sutra biti nositelji razvoja Osječko-baranjske županije, rečeno je na dodjeli potpora studentima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.