Hrvatski radio

Radio Osijek

Županija gradi tri sustava navodnjavanja vrijednosti 43 milijuna kuna

13.11.2020.

13:52

Autor: Radio Osijek/priopćenje

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

U Osijeku su potpisani ugovori o javnoj nabavi za građenje sustava javnog navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek i Mala šuma-Velik vrt, zatim Ugovor o javnoj nabavi stručnog nadzora nad građenjem sustava te Ugovor s izvođačem radova na izgradnji SN Puškaš sa Zajednicom ponuditelja.

Riječ je o dva nova sustava i nadogradnji Sustava navodnjavanja Puškaš ukupne vrijednosti više od 43 milijuna kuna.
Ugovori o javnoj nabavi građenja SN Poljoprivredni institut Osijek i SN Mala šuma-Veliki vrt vrijedni su 13.482.618,43 kuna, a ugovor o nadzoru dodatnih 412.150,00 kuna. Ugovor s izvođačem radova na izgradnji SN Puškaš vrijedan je 19.358.691,56 kuna, a Županija izgradnju sufinancira s 20% ukupne vrijednosti cijele investicije u kojoj se nalazi i trošak izgradnje Crpne stanice Šarkanj, kao i trošak nadzora.
- Modernizacija poljoprivrede zahtjeva izgradnju sustava navodnjavanja, pa smo danas kao Županija potpisali dva, a Hrvatske vode treći ugovor o izgradnji sustava navodnjavanja na području Osječko-baranjske županije. Klimatske promjene koje su svake godine sve izraženije, zahtijevaju nove tehnike i novi pristup poljoprivrednoj proizvodnji. Moramo pratiti trendove kako bi zadržali kvalitetu i povećali kapacitete poljoprivredne proizvodnje, a upravo se u to uvezuje i projekt koji radimo, a to je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće - rekao je župan Ivan Anušić nakon potpisanih ugovora.
Sustavi navodnjava su strateški projekti od interesa za Republiku Hrvatsku i Osječko-baranjsku županiju s ciljem poboljšanja gospodarenja prirodnim resursima, organizacije poljoprivredne infrastrukture i tržišne ekonomije poljoprivredne proizvodnje.
- Zahvaljujući kvalitetnoj pripremi projekata od strane Osječko-baranjske županije u mogućnosti smo iskoristiti europska sredstva, koja iznose 85% ukupnog iznosa, a Vlada RH dodaje još 15%. Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode uložile su dvadesetak milijuna kuna za izradu projekte dokumentacije. Dva sustava gradimo uz potporu Ministarstva poljoprivrede, a treći Hrvatske vode i Osječko-baranjska županija na području Baranje, gdje ćemo navodnjavane površine povećati sa 440 na 916 hektara - rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.
Navodnjavanje je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u poljoprivredi kojom se nadoknađuje nedostatak vode u tlu, a koja ovisi o količini oborina i njihovom rasporedu.
- Ministarstvo poljoprivrede stavlja poseban naglasak na razvoj poljoprivrede na istoku Hrvatske. Iz Programa ruralnog razvoja do sada je odobreno oko 10.000 investicijskih projekata i više od 1.000 projekata za javnu infrastrukturu koja uključuje i sustave navodnjavanja. U poljoprivrednoj strategiji koju pripremamo predvidjeli smo i dodatnih 25.000 hektara navodnjavanih površina - rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.
SN Poljoprivredni institut Osijek imat će površinu od 211,50 ha, a SN Mala šuma-Veliki vrt iznos 78 hektara, zajedno s dogradnjom SN Puškaš činit će ukupno navodnjavanu površinu od 1.205 hektara.  
-  Izgradnjom Sustava navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek, našu poljoprivrednu proizvodnju stavit ćemo pod maksimalno kontrolirane uvjete proizvodnje pod vedrim nebom koliko god je to moguće. Time ćemo osigurati stabilne i sigurne prinose i ostat ćemo atomska centrala hrvatske poljoprivrede, izvozit ćemo najviše i biti najveći igrači na području Hrvatske, i to strateških ratarskih kultura kao što su kukuruz, pšenica, ječam, suncokret, soja, crvena djetelina - rekao je dr. sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek.
Između starog i novog toka rijeke Vuke nalazit će se na 78 hektara površine Sustava navodnjavanja Mala Šuma-Veliki vrt.
- U općini Ernestinovo poljoprivredne površine zauzimaju najveći dio površine i upravo se sustav navodnjavanja nameće kao optimalni princip za kvalitetniju i kontroliranu proizvodnju što će omogućiti i veće količine i kvalitetniji proizvod na tržištu našim krajnjim korisnicima - rekla je Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo.

župan Ivan Anušić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek

načelnica Ernestinova Marijana Junušić i ravnatelj Poljoprivrednog instituta Zvonimir Zdunić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.