Hrvatski radio

Radio Osijek

Županija sufinancira edukaciju 20 nezaposlenih za voditelje EU projekata

29.12.2020.

12:40

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Foto: - / -

Ugovor vrijedan 100.000 kuna o sufinanciranju edukacije 20 voditelja EU projekata potpisali su osječko-baranjski župan Ivan Anušić i dekan osječkog Ekonomskog fakulteta Boris Crnković, a namijenjen je dugotrajno nezaposlenim osobama s višom ili visokom spremom.

Kako je istaknuo župan Anušić, tržište rada se u današnjim vremenima vrlo brzo mijenja, te je potrebno na vrijeme reagirati kako bi se nezaposleni ljudi prekvalificirali: "Osječko-baranjska županija već godinama promatra i pokušava pomoći s projektima prekvalifikacije i dokvalifikacije osoba i kadrova kako bi pratili potrebe tržišta rada. Upravo smo iz tih razloga i potpisali današnji ugovor s dekanom Ekonomskog fakulteta Prof. dr. sc. Borisom Crnkovićem o edukaciji 20 polaznika za voditelje EU projekata. Oni su u zadnjih nekoliko godina na našem području traženo zanimanje, a bit će i u narednom razdoblju jer novu financijsku perspektivu želimo iskoristiti koliko je maksimalno moguće. Bitno je reći i kako su svi projekti koji se planiraju su u pravilu vezani uz EU projekte i takvi su kadrovi zaista potrebni", rekao je župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović podsjetila je kako Osječko-baranjska županija provodi brojne projekte od kojih su neki aktualni: "U tijeku su projekti osposobljavanja za računovođe za mala poduzeća i ECDL osposobljavanja, a u prvom mjesecu ćemo završiti svu proceduru za osposobljavanje asistenata u nastavi", rekla je Katavić-Milardović i pojasnila detalje danas potpisanog ugovora: "Kroz ova osposobljavanja želimo pomoći dugotrajno nezaposlenim osobama da steknu dodatna znanja i vještine koja su potrebna na tržištu rada. Vrijednost ovog ugovora je 100.000 kuna koje ćemo doznačiti Ekonomskom fakultetu koji provodi edukacije, a dodatno će se osigurati sredstva za troškove prijevoza polaznika kako u potpunosti imali besplatno osposobljavanje bez obzira u kojem dijelu županije žive", rekla je pročelnica Katavić Milardović.

Dekan Ekonomskog fakulteta Boris Crnković dodao kako je iznimno važno provoditi programe cjeloživotnog obrazovanja, a cilj programa "Voditelj EU projekata" je osnažiti kapacitete polaznika za samostalnu pripremu i provedbu projekata financiranih iz sredstava Europske unije i drugih izvora: "Želimo naučiti polaznike kako pripremiti projektni prijedlog i provesti ga uz osmišljavanje koncepta i strategije projekata kako bi bili prihvatljivi za EU financiranje te izraditi studije izvodljivosti i financijsko-ekonomske analize. Edukacija će trajati od siječnja do kraja lipnja iduće godine", rekao je dekan Crnković i dodao kako nakon uspješno završenog programa polaznici stječu 10 ECTS bodova te dobivaju certifikat o pohađanju i završetku programa "Voditelj EU projekata" u okviru cjeloživotnog obrazovanja u trajanju od 110 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.