Hrvatski radio

Radio Osijek

Županijska priznanja i novčane nagrade za najbolje poduzetničke ideje

05.02.2016.

13:15

Autor: HINA/Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvo mjesto za najbolju poduzetničku ideju i nagradu od 10.000 kuna dobio je Osječanin Mario Fuis koji je osmislio i u Osijeku već pokrenuo samouslužne praonice za pse 'Dog wash', drugo mjesto i nagradu dobila je Vanesa Schleis iz Đakova koja je osmislila igraonicu i SOS dadilje za djecu.


Nastojeći aktivno pridonijeti stvaranju pretpostavki i okruženja stimulativnog za razvoj poduzetništva, Osječko-baranjska županija provodi niz mjera i aktivnosti koje imaju važnu ulogu u poticanju i razvoju malog i srednjeg poduzetništva. Jedan od značajnih projekata poticanja poduzetništva je i projekt Najbolja poduzetnička ideja, koji uspješno provodimo već deset godina. Cilj ovoga projekta je poticanje 'start-up' poduzetnika, ali i onih osoba koje tek razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva, na stvaranje novih proizvoda, odnosno usluga koje se mogu ponuditi tržištu, istaknuo je župan Šišljagić.

U posljednjih deset godina, na natječaj se prijavilo 560 poduzetničkih ideja, a ukupni fond nagrada iznosio je do sada 1,1 milijun kuna, što je osigurala Županija zajedno sa sponzorima.
Jedan broj dosadašnjih dobitnika, kazao je Šišljagić, iskoristio je dobivena sredstva za početak poslovanja i novo zapošljavanje, neki su unaprijedili svoje ideje i doveli ih u viši stupanj gotovosti, posebice inovatori, ali su svi dobivena sredstva iskoristili kao dodatni poticaj u svom daljnjem radu i napretku.

Mario Fuis, čije su prve dvije samouslužne praonice za pse već postavljene u Osijeku, a cilj im je proširiti se i po cijeloj Hrvatskoj, ali i u zemlje Europske unije, dok će sredstva dobivena na ovome natječaju iskoristiti da u proizvodnji sljedećih strojeva isprave određene nedostatke, koje su primijetili nakon što su prva dva stroja stavili u funkciju. Drugo mjesto i nagradu od 7.000 kuna dobila je Vanesa Schleis iz Đakova koja je osmislila igraonicu i SOS dadilje za djecu, dok je nagradu od 5.000 kuna, za treću najbolju poduzetničku ideju, dobio Drago Baban iz Višnjevca za obradu metala uz izbjegavanje  stvaranja otpadne emulzije. Preostalih deset nagrađenih je, uz priznanja, dobilo je i novčane potpore od po 2.000 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.