Hrvatski radio

Radio Osijek

13:32 / 15.05.2020.

Autor: Radio Osijek//TM

Županijski stožer civilne zaštite od sada u novom režimu rada

Županijski stožer civilne zaštite od sada u novom režimu rada

Županijski stožer civilne zaštite od sada u novom režimu rada

Foto: - / -

Današnja sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, 57. posvećena pandemiji koronavirusa, posljednja je nakon dva i pol mjeseca svakodnevnog održavanja. Stožer nastavlja s radom, ali u drugačijem režimu, objavio je načelnik stožera Goran Ivanović.

Uobičajeno, na sjednici je nazočio samo uži tim Stožera, a većina članova sudjelovala je preko videolinka te se on-line uključivali u raspravu.

"Županijski stožer i dalje nastavlja s radom, ali od danas u drugačijem režimu. Nećemo više imati svakodnevne sjednice nego po potrebi, a javnost će kroz priopćenja redovito biti informirana o aktualnom stanju u vezi s koronavirusom. Zahvaljujem svim žiteljima Osječko-baranjske županije na poštivanju mjera koje su, to naglašavam, još uvijek na snazi jer još nije kraj borbe protiv COVID-a19 na području naše županije. Zato i dalje poštujmo te mjere, ostanimo odgovorni", rekao je načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović na konferenciji za novinare na kojoj je objavio i aktualne podatke vezane uz epidemiju.

"Ni u posljednja 24 sata nema pozitivnih nalaza, što se ponavlja sedmi dan, a testirano je 162 uzorka, i to 156 u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek te šest u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo OBŽ. Ukupan broj oboljelih tako je i dalje 131 osoba. Ukupan broj izliječenih od koronavirusa na području županije ostao je na 105 osoba, a nema ni novih preminulih, kojih je od početka pandemije osam. Na liječenju u KBC-u Osijek nalaze se samo tri pacijenta, odnosno tri manje nego dan ranije, a ni jedan nije na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 15 oboljelih osoba. Za 23 je smanjen ukupan broj osoba u samoizolaciji, kojih je trenutno 54, i to tako što je 25 osoba izašlo iz te mjere, no dvije osobe (kontakti putnika iz zrakoplova) su od jučer u samoizolaciji. Policija je obavila četiri samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi", izvijestio je Ivanović. Zahvalio je svima koji su sudjelovali i sudjeluju u rješavanju situacije u vezi s koronavirusom te medijima na korektnom praćenju događanja.
Župan Ivan Anušić rezimirao je dosadašnji tijek i aktivnosti u vezi sprječavanja širenja koronavirusa na području Osječko-baranjske županije. "Situacija se promijenila, sedam dana nemamo ni jednu novozaraženu osobu te se vraćamo u normalu, što je prigoda i za osvrt na dosadašnji rad. Bitno je za naglasiti da su sve službe svoj posao odradile vrhunski i profesionalno te zahvaljujem svim službama koje su bile sastavni dio Županijskog stožera civilne zaštite, kao i svim drugima koji su nam pomagali. Od prvog dana situaciju smo stavili pod kontrolu, a tako će biti i ubuduće. Zahvaljujem svim žiteljima Osječko-baranjske županije koji su se pridržavali propisanih mjera, uostalom i sadašnje stanje rezultat je takvog postupanja. Naravno, situacija je još uvijek takva da se epidemija može proširiti, zato i dalje moramo ostati odgovorni i nastaviti se ponašati poštujući socijalni razmak i druge epidemiološke mjere", poručio je Anušić.
Iz Osječko-baranjske županije rezimirali su proteklo razdoblje
Na području Osječko-baranjske županije od početka pandemije do sada ukupno je 131 osoba pozitivna na virus COVID-19. Njihova prosječna dob je 48 godina, s tim da žene čine 56 % oboljelih, a 44 % su muškarci.
U KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ ukupno je testirano 4.945 uzoraka (KBC - 3.882, ZJZZ - 1.053), odnosno 4.148 osoba (KBC - 3190 osoba, ZJZZ - 958), naravno neke osobe su testirane više puta.
Broj hospitaliziranih od koronavirusa iznosi ukupno 67 osoba, a do sada je izliječeno 105 oboljelih, i to 101 pod skrbi KBC-a Osijek, a ostali Opće županijske bolnice Našice. Od izliječenih 49 su muškarci, a 56 žene. Dužina liječenja je prosječno 15,3 dana.
Broj preminulih je osam (3 muških, 5 žena) i to godišta: 1928., 1935., 1949., 1942., 1938., 1973., 1932. i 1953.
Sedam osoba je liječeno na respiratoru (muških 4, žena 3), godišta: 1955., 1951., 1977., 1973., 1949., 1941. i 1942.
U samoizolaciji je bilo ukupno 2.271 osoba (trenutno 54), a Policijska uprava osječko-baranjska je obavila ukupno 2.271 provjera pridržavanja te mjere samoizolacije te utvrdila 115 kršenja. Od toga obavila je 302 provjera po dojavi građana i tada su potvrđena 103 kršenja, a u 1.969 samoinicijativnih provjera bilo je 12 kršenja te mjere.
Policija je obavila 169.958 kontrola e-propusnica, pri čemu je 205 osoba zatečeno bez propusnice
Aktivnosti županijskog stožera
Županijski stožer podnio je 26 inicijativa prema Nacionalnom stožeru civilne zaštite, koje su većinom zatimi prihvaćene. Između ostalih to su:
- zahtjevi za zaštitnom opremom i sredstvima za zdravstvene ustanove,
- organizacija privremenog javnog prijevoza radnika,
- mobilizacija sportskih objekata za izvanbolnički smještaj, karantene za vozače,
- odobrenje za rad tržnica na otvorenom,
- žurna isplata poticaja poljoprivrednicima,
- postavljanje dezinfekcijskih barijera na granične prijelaze, trgovačke centre i druge javne prostore,
- otvaranje privremeno zatvorenih poštanskih ureda,
- zahtjevi za odobrenje individualnog lova i ribolova,
- predlaganje stožerima JLS potpisivanje sporazuma kojim bi e-propusnice vrijedile na području više gradova i općina te omogućavanje kretanje građana bez e-propusnice unutar cijele OBŽ,
- zahtjevi za radna vremena pekarnica, rad knjižnica, čitaonica, knjižara, trgovina namještajem, bijelom tehnikom, odjećom i obućom, autosalona, tržnica, trgovina,
- rad fitness centara, omogućavanje treninga za amaterske sportaše,
- zahtjevi za odobrenje rada nedjeljom na tržnicama na veliko i malo, kao i autoškola

Županijski stožer upućivao je apele stožerima jedinica lokalne samouprave radi provođenja propisanih mjera, kao i preventivnih mjera koje su na razini JLS, ali i apele bankama, Sveučilištu, trgovačkim centrima. Donio je također još desetak odluka i zaključaka, od dopuštenja pojedinačnog lova i ribolova, obustavljanja investicijskih radova u domovima za starije i nemoćne, formiranja karantene do odluka o mjerama ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.