Hrvatski radio

Radio Osijek

Županijsko natjecanje iz hrvatskoga jezika

13.03.2019.

12:15

Autor: Stjepan Filipović

Foto: OŠ Augusta Šenoe Osijek

Foto: OŠ Augusta Šenoe Osijek

Foto: - / -

Osnovna škola Augusta Šenoe u Osijeku bila je domaćin Županijskog natjecanja iz hrvatskoga jezika. Svoje znanje pokazali su učenici 7. i 8. razreda .

Natjecanje je okupilo učenike koji su na školskom natjecanju ostvarili rezultat koji ih je i plasirao na Županijsko natjecanje, a posebnost je što je ove godine ujednačen bodovni prag koji je 54 boda. Svoje znanje pokazalo je 27 učenika sedmih i 60 učenika osmih razreda i 52 mentora. "Mi u Slavoniji govorimo hrvatski najsličnije hrvatskom književnom jeziku tako da se nadam da ćemo iznjedriti sudionike državnog natjecanja", rekla je predsjednica Županijskog natjecanja Zorica Jukić. Učenici na natjecanju pokazuju znanje iz pravopisa, gramatike te dio iz povijesti hrvatskoga jezika. Učenici rješavaju testove koji obuhvaćaju gradivo od prvog do sedmog, odnosno osmog razreda. Ova je godina drugačija po većem broju natjecatelja, drugačiji je i pristup testovima jer ima puno više problemskih zadataka, a što je napravljeno u skladu s novim trendovima i zadacima kakve nudi škola za život tako da je svaki zadatak svrhovit i smislen te nije samo zadatak za natjecanje već ima svoju problemsku priču. Nakon objave privremene ljestvice poretka učenici mogu pogledati svoje rezultate i ukoliko nije zadovoljan objašnjenjem prosudbenog povjerenstva može napisati žalbu koja se dalje prosljeđuje i obrađuje. Prošle je godine Državno natjecanje bilo u Zadru na kojem je učenica 7. razreda osnovne škole Jagode Truhelke osvojila prvo mjesto koja je i ove godine na Županijskom natjecanju. Učenicima je to veliki poticaj i prekrasno iskustvo te motivacija koja i rezultira ovakvim brojem učeika, istaknula je Zorica Jukić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.