Hrvatski radio

Radio Osijek

Županja: Svečano otvoreno 56. Šokačko sijelo

10.02.2023.

22:43

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Šokački cvit 2023. -Najljepša djevojka u narodnoj nošnji Valentina Jurković

Šokački cvit 2023. -Najljepša djevojka u narodnoj nošnji Valentina Jurković

Foto: Vukovarsko-srijemska županija / -

Glazbeno-scenskom priredbom "Među šumama i vodama" u Županji je otvoreno 56. Šokačko sijelo, manifestacija tradicijske kulture županjske Posavine.

Tema svečanosti otvorenja, održane u kinu Mladost, "Među šumama i vodama" posveta je županjskom književniku Ivi Balentoviću, čija se 110. godišnjica rođenja obilježava ove godine. Scenska priča smještena je na šokački stan koji se nalazi uz šumu i vode. Tridesetak glumaca amatera predočilo je jedan radni dan na salašu u kasno ljeto krajem 19.stoljeća uz prikaz načina života i običaja toga vremena na području Županje.

Županjski gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije, Damir Juzbašić kazao je kako su, osim Ive Balentovića, mnogi književnici opjevali Slavoniju. "Pripremili smo se i očekujemo da ovogodišnje Sijelo bude najbolje jer smo se stvarno potrudili. Nikada nije bio bolji trenutak od ovoga da Šokačko sijelo postane europska manifestacija", poručio je Juzbašić spomenuvši prethodno ulazak Hrvatske u šengen i eurozonu.

Sijelo je otvorenim proglasio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić poručivši kako mu je kao Šokcu iznimna čast da i ove godine može otvoriti tu manifestaciju uz obećanje kako će nagodinu, ukoliko opet bude pozvan da otvori manifestaciju, doći odjeven u šokačko ruho.

Najljepša djevojka u narodnoj nošnji Valentina Jurković

Zatim je održana i središnja priredba Šokačkog sijela, izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji "Šokački cvit 2023." u kojem je sudjelovalo 15 djevojaka iz Slavonije, Baranje i Vojvodine, a najljepšom je proglašena Valentina Jurković iz vojvođanskog mjesta Bača.

Uoči svečanosti otvorenja, u predvorju kino dvorane otvorena je izložba Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera "Među šumama i vodama", autora Matea Obradovića.

Ovogodišnje Šokačko sijelo održava se od 10. do 21. veljače, a tijekom trajanja manifestacije održat će se niz kulturnih, foklornih, gospodarskih i zabavnih priredbi.

Šokačko sijelo tradicionalno završava Seljačkom zabavom koja se održava uvijek utorkom, pred blagdan Pepelnice odnosno Čiste srijede kojom u Katoličkoj Crkvi počinje vrijeme korizme.

Galerija
Županja: Svečano otvoreno 56. Šokačko sijelo, Foto: Screenshot/-
Županja: Svečano otvoreno 56. Šokačko sijelo, Foto: Screenshot/-Županja: Svečano otvoreno 56. Šokačko sijelo, Foto: Screenshot/-Najljepše djevojke Šokačkog cvita 2023., Foto: Screenshot/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.