Hrvatski radio

Radio Osijek

Županja: Više od tisuću sudionika pokladne povorke na 53. Šokačkom sijelu

23.02.2020.

21:34

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Više od tisuću maškara prošlo je u tradicionalnoj pokladnoj povorci ulicama Županje koju je pratilo nekoliko tisuća gledatelja. Gradonačelnik Davor Miličević očekuje da će suradnja s prijateljskim gradovima i općinama donijeti i konkretne učinke u korištenju EU fondova i povlačenju sredstava.

Na čelu povorke bili su konjanici sa zastavama Sijela, grada Županje i Vukovarsko srijemske županije, a potom su slijedile konjske zaprege u kojima su bili raspjevani bećari. Nakon njih tradicionalno su se predstavili najmlađi, Dječji  vrtić Maslačak, županjske osnovne škole Mate Lovraka i Ivana Kozarca, mažoretkinje Fit for fan. Nakon maštovitih dječjih maski gledatelje su zabavljali bušari, svatovi, slastičari, komarci, slobodni zidari i drugi. Po završetku povorke svi sudionici nastavili su druženje uz pjesmu i tamburaše.

Gradonačelnik Davor Miličević očekuje da će suradnja s prijateljskim gradovima i općinama donijeti i konkretne učinke u korištenju EU fondova i povlačenju sredstava. Zajednički je cilj gospodarsko povezivanje, a prvi konkretan korak donio je jubilarni, 10. Sajam zlatne niti, na koji su u okviru Šokačkog sijela od 20. do 23. veljače, stigli i predstavnici obrtnika prijateljskih gradova i općina. Česi, Slovaci i Makedonci već imaju potpisane povelje prijateljstva sa županjskim gradom prijateljem Wilamowicama iz Poljske, što je temelj za još bolju suradnju. EU upravo potiče uvezivanje gradova i općina iz više država i na taj im način, kroz zajedničko kandidiranje projekata, otvara više mogućnosti. Svim potpisnicima povelje prijateljstva namjera je da njihovi građani osjete konkretne dobrobiti jer puno je pozitivnih i uspješnih primjera gdje je međudržavna suradnja pokazala puni učinak i gdje je povučen značajan novac za realizaciju vrijednih projekata, rekao je gradonačelnik Miličević. 

Najveća kulturno-zabavna i turistička manifestacija županjskog kraja počela je u subotu, 15. veljače, u dvorani Mladost Malim šokačkim sijelom i nastupom najmlađih čuvara narodne baštine koji njeguju tradiciju i kulturu svoga kraja. Sutradan su članovi KUD-a Stari graničar i brojni konjanici iz cijele Slavonije tradicionalno najavili početak 53. Šokačkog sijela. Pokladnim jahanjem ulicama grada pozvali su svoje sugrađane i sve ljude dobre volje da dođu i uživaju u bogatom i raznovrsnom programu koji će trajati sve do Čiste srijede i početka korizme. I ove godine u sklopu manifestacije priređen je bogat program i tradicionalne priredbe: Sijelo pučkih pisaca, Večeri folklora, Malo literarno sijelo, etnološka radionica, te razne izložbe, kazališna predstava i promocija knjige. Ovogodišnje Šokačko sijelo završit će u utorak, 25. veljače, tradicionalnom Seljačkom zabavom.

Središnja svečanost otvorenja 53. Šokačkog sijela održana je u petak, 21. veljače u dvorani Mladost, izabrana je i najljepša djevojka odjevena u tradicijsko narodno ruho – Šokački cvit 2020. U sklopu manifestacije na Trgu kralja Tomislava od 20. do 23. veljače održan je X. Sajam zlatne niti. Organizira ga Turistička zajednica Županje radi atraktivne i učinkovite promocije tradicijskih zanata, ruralnog turizma, ekološke proizvodnje i afirmiranja kulturne baštine. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.