Hrvatski radio

Radio Osijek

"Zvon za Vukovar" sa svih crkvenih zvonika u zemlji

15.11.2021.

20:07

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / -

Gvardijan župe sv. Filipa i Jakova i dekan vukovarskog dekanata fra Ivica Jagodić i ove godine poziva da 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, u 18 sati i 11 minuta zazvone sva zvona s crkvenih zvonika u svim mjestima u zemlji.

"Kao i proteklih godina, i ove će se godine toga dana deseci tisuća hodočasnika uputiti istim onim poznatim nam putem, od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja, kojim je koračala kolona prognanih Vukovaraca prije 30 godina, a kako bi iskazali pijetet žrtvi grada Vukovara. Vjerujem da važnost ovog događaja za sve građane ove zemlje nije potrebno osobito isticati. Nažalost zbog epidemiološke situacije preporuke su da jedinice lokalne samouprave organiziraju na svojim područjima obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Iz toga razloga podsjećamo na višegodišnju dobro prihvaćenu inicijativu „Zvon za Vukovar“ da 18. studenog u 18 sati i 11 minuta zazvone sva zvona u znak sjećanja na žrtvu Vukovara, pozivajući na molitvu kako za stradale žrtve tako i za one koji su ih počinili", poziva fra Ivica Jagodić, koji je 2018. godine inicirao "Zvon za Vukovar". Potaknut je bio istraživanjem koje je provedeno na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2010. godine. U anketi u kojoj je pitanje bilo što se u novijoj hrvatskoj povijesti dogodilo 18. studenog, ni jedan od 40 ispitanih studenata nije znao točno odgovoriti. "Svjestan da unatoč svim naporima da se žrtva Vukovara naglasi i da se svijest o njoj održi živom u srcima hrvatskog naroda, vrijeme, baš kao i uvijek, čini svoje. Nakon toliko godina svjedoci smo smanjivanja svijesti o ovoj iznimno važnoj obljetnici, osobito među mladima", objasnio je tada svoju zamisao kojom želi spriječiti zaborav, kojom želi doći do srca i misli što većega broja ljudi, počevši od onih najmanjih do najstarijih, ali jednako tako i svih onih koji nisu u mogućnosti doći u Vukovar, a žele sudjelovati u obilježavanju Dana sjećanja.
"Udružimo srca i snage zajedno te omogućimo da se sjećanje i poruka prenosi i nadalje, neka ostanu živi u svima nama, dok zvona pozivaju na molitvu! Jer upravo nam ona omogućuje obuhvaćanje cjelovitosti događaja, istovremeno nagoviještajući nadu. Duljina zvonjenja neka bude prikladna i upečatljiva (10 minuta), dovoljno jaka i trajna da pošalje poruku i istakne razliku uobičajenog zvona", poziva fra Ivica Jagodić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.