Hrvatski radio

Radio Osijek

Zvonko Barić iz Narda - šampion 21. ocjenjivanja kakvoće kulena u HGK

06.07.2021.

12:42

Autor: Mirta Milas

Foto: Tihana Eršek-Cicvarić

Foto: Tihana Eršek-Cicvarić

Foto: - / -

Ovakva su ocjenjivanja vjetar u leđa proizvođačima koji su kroz više od dva desetljeća ujednačili kvalitetu kulena, čulo se među ostalim na svečanosti u Županijskoj komori Osijek, na kojoj je od 24 uzorka registriranih proizvođača, 10 dobilo zlatne medalje, 12 je srebrnih te samo 2 brončane.

"Kulen, o kojem mi govorimo, jedinstven je u svijetu. Naravno da postoji velik broj mesnih prerađevina na sličnoj bazi, no naš kulen, koji nastaje u Slavoniji, Baranji i Srijemu - sigurno je poseban. Autohton je. Pokazalo se da je najbolji kada nastaje upravo od domaćih svinja, kada se suši, dimi i zrije upravo u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Često se prisjetim jedne reportaže iz Slavonije našeg književnika Ante Tomića, od prije nekih 25 godina, kada je u svom duhovitom smislu napisao kako je san svake slavonske svinje da jednog dana postane kulen. Vjerujem da je to ekonomski cilj i mnogih naših proizvođača svinja. Kulen je jedna od naših vrhunskih proizvoda po kojemu naš kraj stječe ili ima prepoznatljivost u Hrvatskoj. Za tu širu prepoznatljivost u Europi i svijetu potrebno je sigurno još mnogo zajedničkog sustavnog truda i ulaganja, prvenstveno u marketing. Kulen je delikatesa za čiju su proizvodnju potrebni vrhunski sastojci. Kulen nastaje bar godinu i pol dana. Za njegovu proizvodnju potrebno je i veliko znanje i trud. Takav proizvod mora imati cijenu koja će odražavati sve uloženo. Cijena kulena pokazuje na određeni način i koliko sami sebe vrednujemo. A ako se sami ne cijenimo – zašto bi nas ili naš kulen drugi cijenili. I ovo naše ocjenjivanje kakvoće kulena u ŽK Osijek gledamo prije svega kao dobar način da promoviramo kulen i proizvođače kulena. Držimo da smo kroz proteklih 20 godina ocjenjivanja, povezujući znanstvenu komponentu i proizvođače, pridonijeli podizanju kvalitete kulena i njegovoj standardizaciji. Od prošle godine stoga smo odlučili uvesti ocjenjivanje kulena isključivo registriranih proizvođača, čiji proizvodi mogu izlaziti legalno na tržište. I dobili smo na ocjenjivanju doista najbolje. Ove godine 24 uzorka od 16 proizvođača. Ovo je, kada govorimo o proizvodnji kulena doista sam vrh. Svaki od proizvođača koji su nastupili na ovogodišnjem ocjenjivanju sasvim sigurno, ponosno i samouvjereno može svoj kulen ponuditi gostima u Zagrebu, Dubrovniku, Parizu ili Londonu.  Ponovit ću još jednom – na našem ocjenjivanju imali smo najbolji kulen, koji se iz Slavonije, Baranje i Srijema može ponuditi tržištu. Nogometnim rječnikom rečeno – ovo je liga prvaka". Rekao je to viši stručni suradnik u HGK, Županijskoj komori u Osijeku Igor Mikulić.

A ovogodišnjem šampionu, Zvonku Bariću iz Narda ovo nije prva šampionska titula, a formula za uspjeh, jednostavna je. "Ja sam glavni tehnolog, glavni mesar, glavni fizički radnik - sve u stvari radim sam. Presretan sam bio kad sam čuo da sam ponovno šampion. Bio sam i lani, a prije toga 2013. godine. Dvaput sam bio vicešampion, uglavnom sam zapravo osvajao zlato, ako već nisam bio među prva tri mjesta. Mislim da sam ujednačio svoju visoku kvalitetu i još uvijek radim na tome da je poboljšam, ako je to moguće. Zbog toga me ovo nije iznenadilo, ali sam se jako razveselio. Ovo je za mene najkompetentnija prezentacija kulena u Hrvatskoj. Pitaju me stalno za tajnu - a tajne nema, nego sve imam zapisano, za svaku šaržu koju radim pišem točno koliko čega stavim. Pretpostavka je da prvo imate dobru kvalitetu sirovine, morate imati svinje od 180 - 200 kilograma, najmanje oko godinu dana starosti. To je idealno meso koje daje proizvod koji nema toliko vode i i nije sklon kvarenju. To je zrelo meso koje se upotrebljava za suhomesnati proizvod. Nadalje morate imati domaću kvalitetnu začinsku mljevenu crvenu papriku, što nije teško osigurati jer je u Baranji dosta kvalitetnih proizvođača. Bitni su i uvjeti u kojima se kulen proizvodi, gdje se dimi te kako se čuva. Danas, u vrijeme velikih klimatskih promjena ovom se proizvodnjom neće moći svatko baviti, nego samo onaj koji bude imao kontrolirane uvjete - vlagu, temperaturu, prozračnost i dr. Nemam svoju stoku, no na sreću imam kooperanta koji ima veliku farmu krmača i tovljenika od kojeg kupujem sirovinu, za razliku od nekih mojih prijatelja koji u sezoni ne mogu osigurati dobru robu". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.